Maryland Üniversitesi’nden fizikçi James Franson, ışık hızının düşünüldüğünden gerçekten daha yavaş olduğunu ortaya koydu. New Journal of Physics dergisinde yayınlanan araştırma genel rölativite teorisinde tarif edilen ışık hızının daha yavaş olması pek çok denklemi değiştirebilecek bir etken.
Genel rölativite teorisi vakum içinde ışık hızını 299,792,458 metre/sn olarak belirliyor. Einstein’ın ünlü E=mc2 teoremine göre oldukça önem taşıyan ışık hızı (c) ya yanlış hesaplandıysa ?
Franson’ın argümanları 1987 Şubat’ında patlayan süpernova SN 1987A’nın gözlemlerine dayanıyor. Bu patlamadan sonra Dünya’ya ulaşan foton ve nötrinolarda problem saptandı. Parçacıkların dünyaya 4,7 saat geç kaldığı anlaşıldı. Bilim adamları farklı kaynaktan gelen fotonlardan kaynaklandığını düşündüler. Peki ya öyle değilse ? Franson ışığın vakum polarizasyonu adı verilen bir özellikten dolyı yavaşlayabileceğini düşünüyorlar. Foton pozitron ve elektrona ayrılarak çok kısa zamanda foton tekrar fotona dönüşebiliyor. Bu nedenle yerçekimsel bir fark oluşarak, parçacık çiftleri arasında tekrar birleşirken küçük bir enerji etkisi oluşabiliyor . İşte bu nedenle ışık yavaşlayabiliyor. Eğer bu tarzdan ayrılma birleşmeler 168,000 ışık yılı boyunca pek çok kez oluşuyorsa SN 1987A’ dan gelen ışığın 4,7 saat gecikmesi mümkün.
Franson’ın fikirleri bilinen gerçekleri tersine çevirebilir. Bu nedenle kozmolojik teori temel alınan ölçümler temel hatalı olacaktır. Örneğin güneşten gelen enerji bize düşünüldüğünden daha geç geliyor olabilir. Ya da 12 milyon ışık yılı uzaktaki Messier 81 galaksisinin ışığı, hesaplandığından 2 hafta daha geç geliyor olabilir. İddialar gerçekten sarsıcı. Sonuç olarak gök cisimlerinden, galaksilere pek çok astro fizik ölçümü değişebilir.
Işık hızının düşünüldüğünden daha yavaş olması herhalde halen bazı gizemleri bilmediğimizi gösteriyor.
Araştırma Referansı : Apparent correction to the speed of light in a gravitational potential, J D Franson 2014 New J. Phys. 16 065008 DOI: 10.1088/1367-2630/16/6/065008 . http://iopscience.iop.org/1367-2630/16/6/065008/
Abstract
The effects of physical interactions are usually incorporated into the quantum theory by including the corresponding terms in the Hamiltonian. Here we consider the effects of including the gravitational potential energy of massive particles in the Hamiltonian of quantum electrodynamics. This results in a predicted correction to the speed of light that is proportional to the fine structure constant. The correction to the speed of light obtained in this way depends on the gravitational potential and not the gravitational field, which is not gauge invariant and presumably nonphysical. Nevertheless, the predicted results are in reasonable agreement with experimental observations from Supernova 1987a.
Kaynak: http://phys.org/news/2014-06-physicist-slower-thought.html#jCp
http://phys.org/news/2014-06-physicist-slower-thought.html
Işık hızı sanıldığından yavaş değil. Ama gök cisimleri sanıldığından hızlı hareket ediyor. Gök cisimlerinin ışık hızına yakın hızlarda hareket ettiği bilndiğinden beri Einstein teorileri alt üst olmuş durumda.