Geçtiğimiz günlerde keşfedilen bir asteroitin, güneş sisteminin dışından gelen ilk yıldızlararası nesne olduğu belirtildi. Galaksinin bilinmeyen bir yerinde gelen asteroit ilk kez gözlenmiş ve onaylanmış oldu. A/2017 U1 adı verilen bu sıra dışı cisim 400 metre çapında ve hızlı bir şekilde ilerliyor. Astronomlar dünya etrafında teleskopları çevirerek, bu kayda değer gök cismi üzerine çalışmaya başladılar. Bu veriler analiz edildiğinde, cismin kökeni ve muhtemel bileşimi bilinebilir.
Cisim Hawaii Üniversitesi tarafından Haleakala’da 19 Ekim’de keşfedildi. Doktora sonrası araştırmacı Rob Weryk ilk nesneyi tespit ettiğinde Pan-STARRS görüntüsünü de inceledi. Bir gece öncekinde kaydedilen resimlerde hareket eden bir yokken, birden hareket bir cisim tanımladı.
ESA Onayladı
Weryk cismin sıra dışı bir nesne olduğunu hemen anladı. “Bu tarzda bir hareket normal güneş sistemi asteroiti veya kuyruklu yıldızı olamazdı,. Bu cisim güneş sisteminin dışından geldi, “ Devam eden görüntüler ESA’nın Kanarya Adaları Tenerife ‘deki teleskopundan da kaydedildi.
Araştırmacılar yörüngeye bakılırsa bu gök cisminin Lir takım yıldızı tarafından geldiğin, ve saniyede 25,5 km hızla yıldızlar arası uzayda yolculuk ettiğini gösterdi.
Cisim güneş sisteminin doğrudan ekliptik düzleminin üstünden gelerek, 8 gezegene çarpmadan geçti. Cisim Merkür’ün yörüngesinin tam altında geçerek, Güneş’e en yakın olduğu zaman 9 Eylül’dü. Cisim güneşin çekimine kapılarak, Dünya’nın yörüngesinin 15 milyon km (aya uzaklığın 60 katı) altından geçti. Asteroit Güneş’in çekim etkisiyle saniyede 44 km‘ye kadar hızlanarak Pegasus(kanatlıat) takım yıldızına yöneldi.
Böyle bir cisim uzun yıllardır astronomların hayallerini süslüyordu ve ilk tespit gerçekleşti. Şimdi Uluslararası Astronom Birliği (IAU- International Astronomical Union) bu cisme isim vermek kurallar yazacak.
Bilgi için:
https://www.jpl.nasa.gov/asteroidwatch
https://www.nasa.gov/planetarydefense
Bir Yorum