
Illinois Teknoloji Enstitüsü Robotik Laboratuvarı’ daki araştırma ekibi,yeni kafes tipi uçabilen küresel bir robot tasarladı. HytaQ Küresel şekline rağmen, HyTAQ (Hibrit Kara ve Havai Kuadrotoru) koruyucu kafesinin içindeki özel kuadrotor (dörtlü rotor) ve diğer 2 eklem motoru sayesinde yuvarlanıp önüne çıkan engeller karşısında uçabiliyor.
Ayrıca kuadrotorlar hem yerde, hem de havada ilerlemeyi sağlıyor. Bu nedenle, ekstra aktüatörler eklemeye gerek kalmadığından, ağırlıktan tasarruf ediliyor. Robot dönerek ilerliyor ve önünde bir engel çıktığında üzerinden uçarak gidebiliyor.
Geliştiriciler robotun bu hibrit yapısı sayesinde diğer uçan robotlara göre, enerjiyi dört kat daha verimli kullanarak nerdeyse 6 kat daha fazla mesafe gidebildiğini iddia ediyor. Yapılan deneyler sonucunda robotun havada ilerlediğinde 600 m, düz bir yerde yuvarlandığında ise 2400 m ilerlediğini gösterdi. Yani robot yuvarlanarak, daha çok mesafe gidebiliyor. Zaten havada uçan kumandalı helikopterlerin ve uçakların şarjının çabucak bittiğini biliyoruz. İşte bunların yüksek güç gereksiniminden dolayı sürekli şarjları biter.
Kafes polikarbonat ve karbon fiberden yapıldığından, hem esnek hem de darbelere karşı oldukça dayanıklı. HyTAQ robot karada pek çok arazide örneğin; kumsalda, çimde, toprakta vb. arazilerde denendi. Denemelerde uçmanın zor olduğu havalarda bile, karada oldukça başarılık ilerlediği gözlendi.
Küresel şeklinde dolayı bir kamera ilavesiyle, robotun arama ve kurtarma görevlerinde keşif amacıyla kullanılabileceği belirtiliyor. Daha önce yapılan keşif robotları ya sürünüyor ya da uçarak engelleri aşıyordu. Fakat Hytaq robot , takıldığı engel olduğunda üzerinden uçarak çoğu engeli aşabilir. Ayrıca robotun ticari açıdan satışının yapılması için patent çalışmalarına başlandığı da belirtildi.
Bakarsınız bunun da oyuncağını yaparlar biz de biraz eğleniriz.
Videoda HyTAQ robotun performansını görebilirsiniz.
Kaynak: http://www.gizmag.com/hytaq-rolling-aerial-robot/25220/