10 Eylül 2014’de Tükiye saatiyle sabah 7:48’de Güneş’te büyük bir patlama gerçekleşti. NASA Solar Dinamikleri Gözlemevi tarafından olayın özel bir fotoğrafı çekildi. Güneş patlamaları sırasında uzaya büyük miktarda radyasyon yayılıyor. Yine de bu zararlı radyasyon, atmosferin manyetik alanı tarafından engellenerek insanlara ulaşması engelleniyor. fakat yine de bu büyük patlamadan kaynaklanan radyasyonun atmosferdeki GPS ve diğer sinyalleri bozabileceği belirtiliyor.
NOAA Uzay Hava Tahmin Merkezi’nin sitesinde Dünya’ya gelen sinyaller gözüküyor. ABD hükümeti uzay havasındaki bu değişiklik nedeniyle uyarı ve alarm verdi.
X 1,6 sınıfı olarak isimlendirilen patlamanın şiddeti X2, X3 oldukça daha da artıyor.
Uzay havasındaki değişim NOAA tahmin merkezi verileriyle gözlenebilir. Daha önce 2012’de gerçekleşen en büyük patlama dünyayı kıl payı sıyırmıştı.
Kaynak : NASA
2012’de Dünya’nın çok büyük bir güneş patlamasından kıl payı kurtulduğunu biliyor muydunuz ? NASA’nın deyimiyle, “uygarlık neredeyse 18. yüzyıla geri dönüyordu,”. 23 Temmuz 2012’de son 150 yılın en olağan dışı uzay havası Dünya’nın yörüngesine doğru ilerledi. Tabi ki çoğu dünyalının hiçbir şeyden haberi yoktu. “Eğer bu patlama bir hafta öncesinde gerçekleşseydi , Dünya ateş hattında kalabilirdi,” diyor Kolorado Üniversitesi Uzay Fiziği ve Atmosferi’nden Prof. Daniel Baker. STEREO-A uzay aracına (güneş gözlemevi) gelen fırtına verileri toplanarak birleştirildi. 1859’larda Carrington durumu olarak en büyük uzay fırtınasıyla kıyaslanabilir boyutta olduğu tespit edildi. 1989’da Quebec boyunca elektriğin kesilmesine neden olan güneş fırtınasından 2 kat daha kötü olduğu belirtiliyor. Yapılan araştırmalar 2012’deki patlamadan kıl payı kurtulduğumuzu gösteriyor. Ulusal Bilimler Akademisi (The National Academy of Sciences), 1859’dakine benzer bir güneş fırtınasının modern ekonomiye 2 trilyon dolardan daha fazla zarar verebileceğini ve ardından düzelmenin yıllar alacağını gösteriyor. Uzmanlar güneş fırtınalarının büyük güç kesintilerine, radyodan GPS’e kadar , hatta su kaynaklarına(elektrikli su pompaları) kadar pek çok alanda kesintilere neden olabileceğini söylüyorlar.
eski kaynak :
http://www.gercekbilim.com/2012-deki-super-gunes-firtinasi-dunyayi-kil-payi-siyirdi/
Butur olaylarda kendim cok merak duygusu yasiyorum ve bugunde tarih 20.03.2015tatindacuma gunu okulumuzda oldu en son 2060 yilinda olucakmiss ….hep sizi arastiracagım