
2012’de Dünya’nın çok büyük bir güneş patlamasından kıl payı kurtulduğunu biliyor muydunuz ? NASA’nın deyimiyle, “uygarlık neredeyse 18. yüzyıla geri dönüyordu,”. 23 Temmuz 2012’de son 150 yılın en olağan dışı uzay havası Dünya’nın yörüngesine doğru ilerledi. Tabi ki çoğu dünyalının hiçbir şeyden haberi yoktu. “Eğer bu patlama bir hafta öncesinde gerçekleşseydi , Dünya ateş hattında kalabilirdi,” diyor Kolorado Üniversitesi Uzay Fiziği ve Atmosferi’nden Prof. Daniel Baker.
STEREO-A uzay aracına (güneş gözlemevi) gelen fırtına verileri toplanarak birleştirildi. 1859’larda Carrington durumu olarak en büyük uzay fırtınasıyla kıyaslanabilir boyutta olduğu tespit edildi. 1989’da Quebec boyunca elektriğin kesilmesine neden olan güneş fırtınasından 2 kat daha kötü olduğu belirtiliyor. Yapılan araştırmalar 2012’deki patlamadan kıl payı kurtulduğumuzu gösteriyor.
Ulusal Bilimler Akademisi (The National Academy of Sciences), 1859’dakine benzer bir güneş fırtınasının modern ekonomiye 2 trilyon dolardan daha fazla zarar verebileceğini ve ardından düzelmenin yıllar alacağını gösteriyor. Uzmanlar güneş fırtınalarının büyük güç kesintilerine, radyodan GPS’e kadar , hatta su kaynaklarına(elektrikli su pompaları) kadar pek çok alanda kesintilere neden olabileceğini söylüyorlar.
Her şey güneş patlamalarıyla oluşan alevlerin Dünya’ya ışık hızında X ışınları ve aşırı UV radyasyon yollamasıyla başlıyor. Saatler sonra enerji parçacıkları ve elektron-protonlar uyduları ve elektronik cihazlar elektriğe maruz kalarak hasar görüyor.
Sonra da taçküre kütle atımlarından (coronal mass ejections) oluşan milyarlarca tonluk manyetize plazma bulutları bir gün sonra Güneş-Dünya arası sınırı geçerler. Genelde bu gibi atımlar Dünya’nın manyetik alanı tarafından saptırılır ama doğrudan gelirse yıkım olur.
Fizikçi Pete Riley’in Space Weather dergisinde yayınlandığı makaleye göre böyle bir süper güneş fırtınasının önümüzdeki on yıl içinde olma olasılığı % 12 civarında. Riley’in araştırması son 50 yılda gerçekleşen güneş fırtınası kayıtlarına dayanıyor. “Başlangıçta bu kadar yüksek bir olasılığın çıkması beni şaşırtsa da,istatistikler doğru gözüküyor. Bu aklımızı başımıza getiren bir örnek, ”diyor Riley.
Kaynak : http://phys.org/news/2014-07-earth-survived-near-miss-solar-storm.html#jCp