Bristol Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi bir su böceği olan sandal böceğinden ilham alarak, sudaki mikropları yiyerek ilerleyebilen , robot böcek yaptı. Robot mikropları yiyerek, yapay midesinde kendine güç verecek enerjiyi sağlıyor. Bu sayede kendine yetecek enerjiyi elde eden robot, sürekli beslenmek için daha fazla bakteriye ihtiyaç duyuyor.
Row-bot iki temel parçadan oluşuyor; biri Row-bot’u 0,75 wattla itecek bir mekanizma,fırçalı DC motor ve robotun midesi yani mikrobiyal yakıt hücresi (MFC) sayesinde motora elektrik akımı verilerek, kürek çekmesi için yeterli güç veriliyor.
Tüm sistem robot biraz su sindirdiğinde , MFC’de bakteriden elektrik akımı elde edilerek, birkaç kürek çekecek güç sağlanıyor. Bu hareket sayesinde robot çok kirli sularda hareket edebiliyor ve tüm proses yeniden başlıyor. Yani Row-bot gücünü tümüyle bulunduğu ortamdan alıyor. Robot böceğin bacakları kıllarla kaplanarak, yüzey alanı maksimize edilerek kuvvet zamanı arttırılıyor ve onarım strokunda sürüklenme azaltılıyor. Ayrıca Row-botun küreklerinin tasarımı verimi maksimize ediyor.
3D yazıcı kompozit yapıdan üretilen bu rigid çerçeve elastik membranı destekleyerek, her kürek güç zamanında kürek yüzeyinin arttıracak şekilde genişliyor. Membranda bir destek var bunun sayesinde, küreğin saldırı açısı değişerek su altında onarım zamanı ön bölümde kalıyor, yani direnci.
Bu mikrobiyal yakıt hücresi, UWE Bristol’ın daha önce idrardan elektrik akımı üreten , düzeneğin benzeri olarak üretildi. Normal yakıt hücresi gibi çalışan bu sistemler, bu sistemlerin aksine bakterileri kullanarak , doğadaki bakteri etkileşimlerini taklit ediyor. Mikro- organizmalar aerobik (oksijenli) koşullarda şekerle beslenirse , karbondioksit ve su üretirler. Buna rağmen anaerobik (oksijensiz solunum) ortamlarda MFC karbon dioksit, proton ve elektron üretir. Bu yolla elektrik akımı iki elektrot arasında elektrik üretebilir.
Araştırmacılar bu aletin pek çok uygulama potansiyeli olduğunu, enerjiden bağımsız otomatik robotların uzak sensörler, çevre izleme ve temizleme faaliyetlerinde kullanılabileceğini düşünüyorlar.
Kaynak:
The results of this research were recently presented in a paper at the 2015 IEEE/RSJ International Conference on Intelligent Robots and Systems (IROS) in Hamburg, Germany.
http://www.gizmag.com/rowbot-fuel-cell-microbes-bristol/40417/
Bir Yorum