Sorting by

×
Arkeolojiİklim Değişimiİlginç BilimJeolojiMakalelerÜtopya

Suriye’de Ebu Hueyra’da Bulunan Cam Parçaları, Kuyruklu Yıldız Çarpmasına İşaret Ediyor

Yaklaşık 13,000 yıl önce bir grup tarih öncesi göçebe; bugün Suriye sınırları içinde kalan bir bölgede tarihin akışını değiştirdi. Avcı-toplayıcı davranışlarını bırakarak, bilinen en erken dönem insan medeniyetin öncüleri oldu ve tarım yapmaya başladılar.

Ebu Hureyra’nın bu eski avcı toplayıcılarının nasıl tarım yapmayı öğrendikleri ise gizemini koruyor. Bununla beraber; toprağa dair yapılan analizler, bu göçebe topluluğun bir kuyruklu yıldız çarpmasına tanıklık etmiş olabileceğini gösteriyor. Araştırmanın arkasındaki ekip, bu kozmik çarpışmanın insanların yaşamındaki kültürel bir rol oynayabileceğini düşünüyor.

Bugün Ebu Hureyra arkeolojik kazı alanı Suriye sınırları içinde kalıyor.1970lerde yapılan baraj nedeniyle sular altında kaldı ve bugün Assad Gölü’nün altında kaldı.

Ebu Hureyra sular altında kalmadan önce, arkeologlar kurtarabildikleri her şeyi kurtarmaya çalıştı.

Çakmaktaşı aletler, kemikler ve kulübe benzeri yapılar bulunsa da; asıl ilginç olan küresel cam bilyelerdi. Bunlara erimiş cam güherseler de deniyor ve çok yüksek sıcaklıklarda, yüksek enerji gerektiren olaylarda oluşuyorlar. Bu cam güherselerin oluşması için gereken yüksek enerji ise genelde asteroit ve kuyruklu yıldız çarpışmalarıyla ilişkilendiriyor.

Genç Dryas Dönemi’ndeki Mini Buzul Çağını Başlatan Kuyruklu Yıldız

Araştırmacılar, Ebu Hureyra’daki oluşan bu minik cam kürelerinin, Genç Dryas’ın dönemindeki antik köye dair bir kanıt olduğunu yıllardır vurguluyor. Genç Dryas döneminde  büyük bir asteroit ya da kuyruklu yıldızın parçalanarak 4 kıtaya yayıldığı ve büyük hasar yaratarak mini bir buzul çağı başlattığını düşünülüyor.

İşte Dünya’nın atmosferik koşullarında yaşanan bu değişikliklerin,Ebu Hureyra’daki binlerce yıl önce yaşayan köylülerin avcı-toplayıcı hayattan birden ziraata dayalı hayata geçmelerine neden olabileceği belirtiyorlar.  

Bir grup bilim insanı Genç Dryas çarpışması hipotezine itiraz etse de, geçtiğimiz yıllarda bu fikri desteklercesine Grönland buzul tabakasının altında çarpışma kaynaklı dev bir krater keşfedildi.

Yapılan son araştırmada, Ebu Hureyra’da bulunan bu eriyik camların üretilmesi için ne kadar yüksek sıcaklığa ihtiyaç olduğu anlaşıldı. Sonuçlar, camın bu şekilde erimesi için tarih öncesi bir köylünün kabiliyetinin çok üstünde bir ısı gerektiğini gösteriyor.  

“Yapılan yeni keşifler burada gereken çok yüksek sıcaklıkların

kozmik bir çarpışmayla çıkabileceğini ortaya koyuyor,” diyor Santa Barbara Kaliforniya Üniversitesi’nden emekli jeolog James Kennett

(Moore et al., Scientific Reports, 2020)

2,600 °C’nin Üstünde Sıcaklık Gerekiyor

Yeni analizler incelendiğinde köydeki eriyik can oluşumlarının kuartz, krom-ferrit ve magnetit içerdiğini ve bunun için 1,720 °C’nin üstünde sıcaklık gerektiği, camdaki bazı materyaller içinse sıcaklığın 2,600 °C’nin üstüne çıkması gerektiği belirtiliyor.

“Ebu Hureyra’daki cam oluşumları için yoğun ve ani bir sıcaklık yükselişi oluşması gerekiyor ki, bunlar tektit üreten çarpışmalar ile benzerlik gösteriyor,” diyor araştırmacıların makalede.

“Kümülatif kanıt olarak bu durum yüksek enerjili, yüksek sıcaklıklı ve yüksek hızlı bir olay ile en iyi şekilde açıklanabilir.12800 yıl öncesinde Ebu Hureyra’da gerçekleşen bu olayda muhtemelen gökyüzünden gelen parçacıklar toprakla çarpışarak birleşti.”

Suriye’deki bu eski köyde yaşanan bu havadaki patlamalara ilişkin bulgular sınırlı olsa da;Genç Dryas çarpışması hipotezine ilişkin bu kasabaya düşen kuyruklu yıldız parçalarının Dünya yüzeyinin büyük kısmında da inanılmaz bir yıkıma neden olduğu düşünülüyor.  

“Tek bir büyük asteroit çarpışması ile Ebu Hureyra’ya bu denli geniş alana yayılması olanaksız. En büyük asteroit parçacıklarının dakikalar içinde binlerce patlamaya neden olarak, Dünya’nın bir yarımküresi boyunca yayılması muhtemeldir.”

Ebu Hureyra’da yaşana  patlamalar sonucunda köyün büyük kısmının yıkıldığı düşünülüyor. Aslında sonrasında hayatta kalanlar burayı yeniden inşa etse de, eski yöntemlerin bu daha soğuk ve kurak ortamda işe yaramayacağını anlamış olmalılar. İnsanlar yeniden birlik olarak ,yaşayış tarzlarına tarımı da eklediler.

Bulgular Scientific Reports dergisinde yayınlandı .

Kaynak :https://www.sciencealert.com/cosmic-impact-in-syria-almost-13-000-years-ago-may-have-given-the-world-agriculture

Referans

Evidence of Cosmic Impact at Abu Hureyra, Syria at the Younger Dryas Onset (~12.8 ka): High-temperature melting at >2200 °C

  • Andrew M. T. Moore, 
  • James P. Kennett, 
  • William M. Napier, 
  • Ted E. Bunch, 
  • James C. Weaver, 
  • Malcolm LeCompte, 
  • A. Victor Adedeji, 
  • Paul Hackley, 
  • Gunther Kletetschka, 
  • Robert E. Hermes, 
  • James H. Wittke, 
  • Joshua J. Razink, 
  • Michael W. Gaultois & 
  • Allen West
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Suriye’de Ebu Hueyra’da Bulunan Cam Parçaları, Kuyruklu Yıldız Çarpmasına İşaret Ediyor - Vonelon.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu