Herhalde her yıl Festo’nun Biyonik Öğrenme Ağı bölümü doğadan ilham alan alan robotlarıyla yeni bir sayfa açıyor. Daha öncesinde robot karıncalar, dev bir peygamber devesi ve en son olarak her yönde gidebilen uçan penguenler yaptı. Alman otomasyon devi, Türkiye’de özellikle pnömatikleriyle ve sensörleriyle tanınan bir markadır. En son tasarlanan robotlar ise ahtapot gibi dokunaçları olan ve paketleri tutabilen iki hafif robot oldu. Bu robotlar sıvı hareketlerini göstermek için tasarlandı.
Festo’nun bu konseptleri gelecekte insanlar robotlar arasında güvenli çalışılabileceğini göstermek için tasarlanıyor. İşte bu yıl ki fuarın yıldızı ise, OctopusGripper adı verilen Ahtapot koluydu şüphesiz. Pnömatik olarak kontrol edilen yumuşak silikon yapısı ve ile aynı bir ahtapot gibi cisimlere dolanıyor. Dokunaçlar içeri doğru kıvrıldığında basınçlı hava uygulanıyor ve bu tutuşu sağlamlaştırıyor. Kolda bulunan iki sırada da farklı büyüklüklerde aktif ve pasif kontrol edilebilen silikon vantuzlar var.
https://youtu.be/ZPUvA98uSj8
OctopusGripper , Messe tarafından üretilen iki farklı robot kolu konseptiyle birlikte çalışmak için tasarlandı. BionicCobot’un hareketleri insan kolundan modellendi. Omuzdan dirseğe,ordan ön kol kemiği ve dirsek kemiğinden tutucu ele gidiyor. Festo bu 7 eklem ve biseps, triseps operasyon mekanizmaları sayesinde sistemin oldukça yumuşak çalıştığını ifade ediyor. Tabletten sürükle bırak yaparak kolayca kontrol edebiliyorsunuz .
Network’ün BionicMotionRobot ‘u ise tümüyle sıvı sistem, valf ve esnek pnömatik körük sistemleriyle çalışıyor.Bu sistemde fil hortumundan ve 12 derecelik özgür hareketinden ilham alınarak tasarlandı. Bu elastomer körükler özel dokunmuş bir kumaş sayesinde robota tüm kinematik sistemin kuvvetini verme potansiyeli sunuyor. Bu kolun kapasitesi neredeyse 3 kg yani kendi ağırlığına eşit.
https://youtu.be/ohmwNEDAdLc
Kaynak: http://newatlas.com/festo-octopusgripper-hannover-messe/48689/?li_source=LI&li_medium=default-widget
Bir Yorum