Sorting by

×
AstronomiUzay-ZamanVideobilim

Astronomlar Samanyolu Galaksisine 360 Derecelik Bir Bakış Sağlayan GLIMPSE 360’ı Yarattı

evrene 360 derece

Bir grup astronom (gökbilimci), NASA’nın Spitzer Uzay Teleskopu’yla çekilen görüntüleri kullanarak, galaksimizin 360 derecelik geniş bir portresini yarattı. Samanyolu galaksisi yassı spiral bir disk şeklindedir. Güneş sistemimiz ise; Samanyolu galaksisinin üçte birlik dış bölümünde, galaksinin sarmal kollarından birinde yerleşmiş durumda. Galaksimizin merkezine baktığımızda, tıklım tıklım yıldızlarla dolu, belli belirsiz tozlu bir alan görüyoruz. Görülebilir ışık teleskopları bu alanı yeterince göremiyor, çünkü uzaklıkla birlikte tozun miktarı artıyor ve yıldızların görülebilir ışığı engelleniyor. Fakat kızılötesi ışınlar bu toz bulutunu da aşıyor ve bu sayede Spitzer teleskobu galaksinin merkezinde olup biteni de görebiliyor.

‘Gezegenimizin geniş ölçekli yapısını ilk defa, gaz yerine yıldızları kullanarak ölçebiliyoruz.Biz Galaksinin  de ötesinde gölgede kalmış geniş bir dilimden Güneş’in yörüngesine kadar bir yapı görüntü yarattık. Samanyolu’nun sarmal kollarının yeriyle ilgili artık daha çok şey biliyoruz.’ diyor Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden ekip üyesi Prof. Edward Churchwell.

Galaktik yapıyla ilgili yeni keşiflere ek olarak; Spitzer ile çekilen, Prof. Churchwell ve meslektaşlarının işlediği görüntüler, Samanyolu Galaksisi kataloğuna 200 milyondan fazla yeni nesne ilave edilmesini sağladı. Bu bize galaksimizdeki yıldızların genel dağılımı hakkında bazı fikirler veriyor. Yıldızlar ise Samanyolu’ndaki baryonik kütlenin büyük çoğunluğunu oluşturuyor. İşte  bu büyük bir oyun.

Samanyolu galaksisinin bu engin ve parıldayan muhteşem panoraması GLIMPSE360 olarak adlandırılmış ve aşağıdaki adresten çıkan linkler yardımıyla gezilebiliyor.

http://www.spitzer.caltech.edu/glimpse360

Bu panorama interaktif olduğundan zum yapmak mümkün. Böylece kullanıcılara galaksi düzlemini inceleme ve nebulalar(bulutsu yapılar), kabarcıklar, jetler, şok dalgaları , galaksinin merkezi vb. diğer ilginç fenomenler üzerine yoğunlaşma şansı sunuluyor.

Astronomlar tarafından yapılan gözlemler, Samanyolu galaksisinde bulunan, massif ve ilkel yıldızların meydana geldiği moleküler bulutların (stellar nursery) dağılımının daha iyi anlaşılmasını sağlıyor. Wisconsin-Whitewater Üniversitesi’nden Prof. Robert Benjamin, ‘Galaksimiz düzleminde yıldız oluşumu var olan her alanı görebiliyoruz’ diyor.

‘Bu bize galaksimizin metabolizma hızı hakkında fikir veriyor. Bu bize her yıl kaç yıldızın oluştuğunu söylüyor.’ diyor ekip üyesi, Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden Dr. Barb Whitney. Spitzer ve elde edilen diğer resimler işlenerek Samanyolu Galaksisi kataloğuna 200 milyondan fazla yeni cisim eklendi.

Spitzer, astoronomlara Samanyolu galaksisinin sırlarını çözmeye yardım etmekle beraber, kafa yorulacak yeni kozmolojik bilmeceler de ortaya koyuyor. Örneğin, ekibin topladığı kızılötesi veriler sayesinde ,yıldızlar arası boşluğun diffüze polisiklik aromatik hidrokarbon gazlarla dolu olduğu açığa çıktı.

‘Bunlar 50 veya daha çok karbon atomu içeren, çok ağır ve çok karmaşık hidrokarbon grupları,’ diyor Prof.Churchwell.

‘Bu hidrokarbonlar, en parlak olarak yıldızların  oluştuğu alanlarda görülüyor, fakat tüm Samanyolu düzlemi boyunca algılanabilirler. Bunlar yıldızlar arası uzayda öyle amaçsızca yüzen gazlar.  Bu durum, bu maddelerin yapısı hakkında kafamızda daha fazla soru işareti oluşturuyor. Bu durum ayrıca, karbon atomunun tahmin ettiğimizden çok daha bol olduğunu gösteriyor” olarak ekliyor Prof.Churchwell.

http://www.sci-news.com/astronomy/science-glimpse360-milky-way-galaxy-01815.html

Daha Fazla Göster

Kadir Büyükyapıcı

1993 Aydın doğumluyum. Akdeniz Üniversitesinde Tıp Fakültesi okuyorum. Hem mesleğimde daha iyi olmak, hem de ülkemizde bilimin gelişmesine destek olmak için www. gercekbilim.com’ da yazıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu