Sorting by

×
BilgisayarGenelREKLAM

Sanal Sunucu Nedir? Nasıl Kullanılmalıdır?

Sanal sunucu nedir? Diğer hostingler ile arasında ne fark var? Ne zaman sanal sunucu kiralanmalı? Gibi soruların cevabı, web sitesini güvenli ve sağlam temeller üzerine inşa etmek isteyenler için önem taşıyor.

‘Virtual Server’ olarak da bilinen sanal sunucu, bir fiziksel sunucu kaynaklarını bölümlere ayırarak kullanma imkânı veren bir teknoloji olarak tanımlanıyor. Kullanıcılara daha fazla kontrol sahibi olma fırsatı tanıyan bu sanallaştırma teknolojisi, gelişmiş ve esnek bir hosting ile ekstra kaynaklara sahip olmak isteyenler için biçilmiş kaftan.

Sanal Sunucu Nedir?

Bir sunucuyu çeşitli kaynaklara ayırarak kullanma olanağı tanıyan hosting türüne, sanal sunucu denir. Web sitenizin ziyaretçi trafiği giderek artış gösteriyor ve buna bağlı olarak da site içi disk kullanımı ivmesel bir yükseliş yaşıyorsa, sınırlı hosting kotaları yetersiz gelmeye başlayacaktır.

Bu durumda sanal sunuculara geçiş yapmanız, web sitenizin sorunsuz ve üstün performanslı bir şekilde çalışması bakımından daha avantajlıdır. Zira sanal sunucular sayesinde kendinizi size atanmış olan belli bir CPU, RAM ve disk kapasitesiyle kısıtlamanız gerekmez. Trafik limiti, bant genişliği, SSD boyutu gibi sınırlamalara takılmadan, web sitenizin yayın hayatına daha özgür ve geniş çaplı bir hosting çözümüyle devam edebilirsiniz.

Sanal Sunucu Kullanım Alanları Nelerdir?

Tüm web projelerini kapsayan sanal sunucu kullanım alanları, geniş bir yelpazede çeşitlilik gösterir. Onlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  1. Haber ve blog siteleri,
  2. Forum vb. portallar,
  3. E-ticaret siteleri,
  4. Kurumsal siteler,
  5. E-posta sunucuları,
  6. FTP (Dosya aktarım protokolü),
  7. Veri depolama vb.

Bunlar paylaşımlı hostinglere göre daha fazla performans, esneklik ve kontrol sunduğu için, 100 GB ve üzeri depolama alanına gereksinim duyan tüm web siteleri tarafından tercih edilebilir.

Dedicated sunucu kiralamanızı gerektirecek kadar kaynağa ihtiyacıız yoksa, fakat paylaşımlı hosting olanakları da sizi yeterince tatmin etmiyorsa, sanal sunucu çözümlerinden destek almanız en doğrusudur.

Sanal Sunucu Özellikleri Nelerdir?

Başlıca sanal sunucu özellikleri şöyle sıralanabilir:

  1. Bunlar, VDS (Virtual Dedicated Server) ve VPS (Virtual Private Server) ve sanallaştırılma teknolojileriyle oluşturulan hosting çözümleridir.
  2. IIS VPS Server, WordPress VPS Server, MySQL VPS Server gibi her türlü sunucu tabanlı uygulamanın sanal sunuculara kurulması mümkündür.
  3. Birden fazla kullanıcının aynı sunucuyu paylaşması mantığı üzerine kuruludur. Bu kaynak paylaşımı nedeniyle sanal sunucu kullanım alanları genellikle küçük çaplı ve orta ölçekli projeleri kapsar.
  4. VPS (Virtual Private Server) sanal sunucular bir dizi sanal sunucunun tek fiziksel sunucuya sığdırıldığı web sitesi barındırma teknolojisidir. Bu sunucularda her kullanıcıya belirli kaynaklar atanır. Fakat bazı kullanıcılar kendine ayrılmış olandan daha fazla kaynağa ihtiyaç duyabilir. Bu durumda diğer siteler tarafından kullanılmayan, -deyim yerindeyse- boşta duran kaynakları da kendisi için kullanabilir. VPS’de barındırılan sitelerin root erişimi vardır, RAM ve disk alanı her kullanıcıya özeldir. Fakat CPU yani işlem kapasitesi öteki kullanıcılarla ortaktır.
  5. VDS (Virtual Dedicated Server) ise paylaşımsız sunucu türüdür. her kullanıcı sadece kendine atanan kaynakları kullanır ve öbür sitelerin kaynaklarından faydalanmaz. Dolayısıyla web siteleri birbirinin performansına etki etmez. Trafik nedeniyle geç yüklenme problemleri yaşanmaz.

Sanal Sunucu Avantajları Nelerdir?

Web sitelerini güvenli şekilde barındırmaya imkân tanıyan sanal sunucular, barındırma alanında çeşitli ayrıcalıklar sunar. Genel olarak sanal sunucu avantajları şu şekilde listelenebilir:

  1. Trafik dalgalanmaları ile kolayca başa çıkabilir. Özel kampanya dönemleri, hafta sonları gibi trafik yoğunluğunun arttığı zamanlarda sitenin yavaşlaması, sayfa açılış hızının düşmesi, hizmet kesintileri gibi problemler yaşamazsınız. Kullanıcı deneyimi olumsuz etkilenmeyeceği için hhit ve satış oranınız zarar görmez. Ancak sanal sunucular çok büyük web sitelerinin trafik yoğunluğunu tolere etmekte yetersiz kalabilir.
  2. Sitelere daha fazla kaynak tahsis edilmesini sağlar.
  3. Sitenize ait bütün dosyalar, diğer kullanıcıların verilerinden ayrı tutulur. Bu ise yalıtılmış bir ortam sunarak güvenliği üst düzeye çıkarır.
  4. Yüksek bant genişliği ve depolama alanına sahip olmayı mümkün kılar.
  5. Sunucu kontrolü açısından oldukça avantajlıdır.
  6. Ölçeklendirme seviyesi yüksektir.
  7. Gizlilik ve güvenlik önlemlerinin güçlü olması gereken platformlar (online satış siteleri vb.) için sanal sunucu çözümleri gayte avantajlıdır. Ayrıca bunlar, kendi güvenlik yazılımlarınızı da kurmanıza izin verir.

Siz de bu avantajlarla projelerinize değer katmak için hemen sanal sunucu paketleri arasından seçim yapabilir; makul fiyat ile yüksek kaliteye sahip olmanın ayrıcalığını dijital dünyadaki faaliyetlerinize yansıtabilirsiniz.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu