ABD Enerji Bakanlığı’nın Ulusal Enerji Teknoloji Laboratuvarı’yla birlikte çalışan Cerebras Systems şirketi dünyanın en büyük çipli ve en hızlı yapay zeka bilgisayarını ürettiğini iddia ediyor. Dünyadaki en büyük bilgisayar çipinin, gelecekteki hareketleri, fizik kanunlarının elverdiğinden daha hızlı tahmin ederek, aynı sonuca ulaştığı ifade ediliyor.
Tüm bu inanılmaz iddialar, online SC 20 süperbilgisayar kongresinde Cerebras Systems’in gönderisinde yer aldı.
Cerebras’ın tasarladığı çip, Cerebras CS-1, 8.5 inç (21,6 cm) boyuyla gerçekten dev gibi ve buzdolabı büyüklüğünde bir bilgisayarda yer alıyor. Çip, derin öğrenme eğitim modelleri geliştirmek için tasarlandı.
Cerebras ekip lideri Michael James ve Enerji Bakanlığı’ndan Dirk Van Essendelft CS-1’e dair araştırmada, çipin 1,2 trilyon transistör içerdiği ve Joule süper bilgisayarından 200 kat daha hızlı olduğu ifade ediliyor.
Joule süper bilgisayarında 20 çekirdekli Intel Xeon çipler kullanılıyor ve toplamda 16,000 çekirdeklik bir sisteme sahip. Yanma proseslerini hesaplaması 6 milisaniye sürerken, Cerebras aynı görevi sadece 28 mikro saniyede bitiriyor.
Cerebras çipi tek bir silikon plaka üzerinde 84 sanal çip ve 4,539 işlemci çekirdeği içeriyor, yani birbirine paralel matematiksel işlemleri yapan 381,276 çekirdek yer alıyor. Asıl ilginç olansa sadece 18 GB RAM kullanıyor ve çekirdekler Swarm adı verilen bir iletişim ağıyla birbirine bağlı olarak saniyede 100 petabit işlem yapıyor.
“Bu çalışma bilimsel işlem performansında büyük bir devrimin kapısını aralıyor. CS-1 bir milyon sıvı hücrenin performansını gerçek zamandan daha hızlı stimüle edebilen ilk sistem. Yani CS-1 kullanılarak enerji santralinin gidişatı vaktinden önce söylenebilir,” diyor Cerebras araştırmacıları
“Bir problemi, sayısız GPU ve CPU’nın ulaşabileceği hızdan daha önce çözebiliriz, diyor Cerebras’nın CEO’su Andrew Feldman.
CS-1 çipi ile Joule makinesi arasındaki en büyük fark paylaşılan hafızadır. Cerebras çekirdeklerinin paylaşılan RAM’e ihtiyacı yoktur, her çekirdek verimli bir şekilde maksimum 48 kb kullandığından, sistem oldukça verimli çalışıyor. Intel’in Xeon işlemcilerinin, Cerebras çekirdeklerine göre pik hızının ancak % 40’ı kadar olduğu söyleniyor.
Kaynak: https://techxplore.com/news/2020-11-trillion-transistor-chip.html?
Araştırma Referansı:
Fast Stencil-Code Computation on a Wafer-Scale Processor, arXiv:2010.03660 [cs.DC] arxiv.org/abs/2010.03660