Sorting by

×
BilimBilimsel GelişmeBiyolojiMakalelerTeknoloji HaberVideobilim

Bilim İnsanlarının Yeni Geliştirdikleri DNA-GPS Aleti Sayesinde Coğrafik Atalarınız 1000 Yıl Öncesine Kadar Araştırılabiliyor

dna gps haritası

Uluslar arası bilim insanlarından oluşan bir ekip bireyin coğrafik kökenini 1000 yıl öncesine kadar tespit etmeye yarayan bir proses geliştirdiler. Coğrafik Popülasyon Yapısı (Geographic Population Structure -GPS) olarak bilinen yöntem sayesinde sübjenin hangi atalardan hatta hangi köyden geldiği tespit edilerek kişiye özel tıbbi tedavi uygulanabilecek. Devrim olarak nitelendirilen yeni metot Sheffield Üniversitesi’nden Dr. Eran Elhaik ve Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden Dr. Tatiana Tararinova tarafından geliştirilen metot sayesinde  dünya çapında popülasyonlar adalar veya köylere kadar araştırılarak % 98 başarıyla izlenebiliyor. Daha önceki metotlar ancak 700 km menzilde kişinin soyunu araştırabiliyordu.

Kısaca GPS adı verilen sistem genetik karışımlara odaklanarak tarihsel olarak popülasyonların melezlenmeye başlangıcından  genel geçer yeni gen havuzları oluşturuyor. Bu yeni alet 100.000’ den fazla DNA işaretine bakarak modelliyor. Soy-bilgilendirme işaretçileri (ancestry-informative markers -AIMs) olarak bilinen bu işaretler özel coğrafik bölgelere göre spesifikleşiyor.  GPS aleti mitokondriyal veya Y kromozomal DNA’lar yerine otozomal kromozomları kullanarak kişinin genetik olarak daha dengeli bir resmi çekerek düzenliyor.

“Bu yöntemin basitliği ve kesinliği karşısında gerçekten şaşırdık. Verilen coğrafik bölgede yaşayan insanlar daha benzer genetikler gösterirler. Aynı zamanda bu genetik izler daha uzak bölgelerde  de bulunabilir fakat genelde birbirine yakın bölgelerde bulunur,” diyor Dr. Elhaik.

Nature Communications (Doğa İletişimleri) dergisinden yayınlanan araştırmada Sandinya Adası’ndan 10 köyden bölge sakinlerinin % 25’ini ve bu bölgeye spesifik  50 km uzaklıktaki köyleri araştırdılar. Ayrıca Okyanusya’ daki 20 ada da test edildi ve % 90’ını esas adalarına  kadar izlenebildi.

Çığır açan bu gelişme sayısız alana etki edecek. Bu sayede doktorlar hastanın geçmişini ve atalarını yüksek doğrulukla belirleyerek, genetik hastalıkları belirleyebilecek. Böylece doğru teşhis ve tedavi belirlenebilecek. Günümüzde güncel tedavilere farklı genotiplerin farklı tepkiler verdiği bilinebiliyor.

Amerika’ da ağzınızdan swab alarak 23andme ve ancestry.com gibi sitelere numunenizi yolladığınızda DNA genotipinizi öğrenebiliyorsunuz ($99-$200) Sadece Amerika’ da bir milyon insanın bu testi yaptırdığı tahmin ediliyor. 

dna-gps

http://youtu.be/Aap-s1kle4Q

Yazarın Notu : Son yıllarda insanların farklı genetik yapılarına uygun farklı ilaçlar üretilmeye çalışıyor, çünkü herkesin genomuı her ilaca aynı tepkiyi vermiyor.

Kaynak :Science Daily

http://www.gizmag.com/dna-gps-trace-geographical-ancestry/31874/

Araştırma Referansı : 

  1. Eran Elhaik, Tatiana Tatarinova, Dmitri Chebotarev, Ignazio S. Piras, Carla Maria Calò, Antonella De Montis, Manuela Atzori, Monica Marini, Sergio Tofanelli, Paolo Francalacci, Luca Pagani, Chris Tyler-Smith, Yali Xue, Francesco Cucca, Theodore G. Schurr, Jill B. Gaieski, Carlalynne Melendez, Miguel G. Vilar, Amanda C. Owings, Rocío Gómez, Ricardo Fujita, Fabrício R. Santos, David Comas, Oleg Balanovsky, Elena Balanovska, Pierre Zalloua, Himla Soodyall, Ramasamy Pitchappan, ArunKumar GaneshPrasad, Michael Hammer, Lisa Matisoo-Smith, R. Spencer Wells, Oscar Acosta, Syama Adhikarla, Christina J. Adler, Jaume Bertranpetit, Andrew C. Clarke, Alan Cooper, Clio S. I. Der Sarkissian, Wolfgang Haak, Marc Haber, Li Jin, Matthew E. Kaplan, Hui Li, Shilin Li, Begoña Martínez-Cruz, Nirav C. Merchant, John R. Mitchell, Laxmi Parida, Daniel E. Platt, Lluis Quintana-Murci, Colin Renfrew, Daniela R. Lacerda, Ajay K. Royyuru, Jose Raul Sandoval, Arun Varatharajan Santhakumari, David F. Soria Hernanz, Pandikumar Swamikrishnan, Janet S. Ziegle. Geographic population structure analysis of worldwide human populations infers their biogeographical originsNature Communications, 2014; 5 DOI: 10.1038/ncomms451
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu