Sorting by

×
Bilimsel Gelişmeİlginç BilimMakalelerNanoteknolojiTıp ve Sağlık

AKCİĞER KANSERİ NEFES YOLUYLA NANO PARÇACIKLARLA TEDAVİ EDİLEBİLECEK

Amerikan Kanser Topluluğu’ nun tahminlerine göre, Amerika’ daki erkek ve kadın ölümlerinin  % 27’ ye yakını akciğer kanserinden kaynaklanıyor. Normalde, akciğer kanseri tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçlarının en büyük problemi toksik olmalarıdır. Fakat bilim adamlarının geliştirdiği yeni ilaç taşıma sistemi sayesinde ilaç inhalasyonla (nefes yoluyla) alınarak, ilaç taşıma yönteminden kaynaklanan zararlar azaltılacak ve diğer organlara verdiği zarar engellenebilecek.

Yeni akciğer kanseri tedavisi, Oregon Eyalet Üniversitesi, Rutgers Üniversitesi ve New Jersey Kanser Enstitüsü’ nden bilim adamları tarafından geliştirildi. Bilim adamları nano parçacıklar kullanarak, antikanser ilaçlarını doğrudan akciğerlere iletmeyi başardı.Toz tanesinden bile küçük olan bu nano boyutta lipid nano taşıyıcılar kolaylıkla teneffüs edilebiliyor .

Bu şekilde kemoterapik ilaçlar taşınabildiği gibi siRNA’ larda ( küçük müdahaleci – RNA) taşınabiliyor. Bu molekül sayesinde kanser hücrelerinin üremesine neden olan genler kontrol altına alınarak baskılanıyor kanser hücrelerinin pompa resiztansı elimine olarak, ölmeleri sağlanabiliyor.

“ Akciğer kanseri genelde belli bir yere konumlanmadığından, kemoterapi tedavinin önemli bir kısmı. Buna rağmen bu ilaçlar oldukça toksik ve organlara hasar verip, sürekli uygulandığında yan etkilere neden olabiliyor, “ diyor Oregon Eyalet Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Doç Dr. Oleh Taratula

Ayrıca kemoterapik ajanların inhalasyon yoluyla alınması, normal intravenöz (damar içi) tedavilere göre daha etkili bir taşınım sağlıyor. Araştırmaya göre , normal enjeksiyonla iletime göre,  inhalasyonla aktarımın akciğerleri etkisi % 23 ile % 83 daha fazla oluyor.

İnhalasyonla taşınan ilacın kanser hücrelerini tedavide daha etkili olacağı düşünülüyor. Çünkü bu yöntem tümörleri baskılamayı değil , gidermeye yarayacak gibi gözüküyor. İnhalasyon teknolojisi üzerine patent alınsa da halen daha yapılması gereken insan klinik çalışmaları var.

Kaynak : http://oregonstate.edu/ua/ncs/archives/2013/may/research-offers-promising-new-approach-treatment-lung-cancer

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu