Sorting by

×
Bilimsel GelişmeBiyolojiDoğa ve ÇevreÜtopya

İnanılmaz Keşif : Bitki Türleri Arasında mRNA Aktarımı Keşfedildi

bitkiler arası iletişim

Virginia Tech’den bilim insanları bitkiler arasında muhtemel yeni bir iletişim formu keşfetti. Bitkilerin bu sayede büyük miktarda genetik birbirine aktardığı düşünülüyor.Bitki fizyolojisi ve patolojisi Prof.  Jim Westwood tarafından bulunan bulgular bitkilerin birbiriyle moleküler düzeyde nasıl iletişim kurduğuna dair bilimin yeni kapılarını açıyor. Ayrıca bu sayede parazit yabani otlara ilişkin bilgiler edinilerek ekinlere verilen zararlar engellenebilir.

“Bu eşsiz keşif organizmalara arası iletişimin  daha önce tahmin edildiğinden çok daha farklı olarak geliştiğini gösteriyor. Artık bitkilerin iletişim kurduğunu anladığımıza göre sıradaki soru,’Peki birbirlerine ne söylüyorlar?’,” diyor Fralin Hayat Bilimleri Enstitüsü’nden Prof.  Jim Westwood

Westwood parazit bitki bağbozan(şeytan saçı,küsküt,cinsaçı) adı verilen bitki ve iki konağı Arabidopsis ve domates arasındaki ilişkiyi açıkladı. Bağbozan konak bitkinin besinini ve nemini emmek için haustoryum adı verilen uzantılarını kullanarak bitkiyi sömürüyor. Fakat Westwood, toprakta parazitik işlem gerçekleşirken iki tür arasında RNA sayesinde bilgi aktarımı olduğunu gördü. RNA sayesinde bitkinin parmak izi sayılabilecek eski bir DNA bilgisi taşınıyor. Yeni araştırma sayesinde mesajcı RNA’nın bu değişi tokuş sırasında hangi proteinleri kodlaması gerektiğini söylüyor.   mRNA’nın çok kırılgan ve kısa ömürlü olduğu düşünülse de , iki tür arasında aktarımı sağladığı hayal bile edilemez.

Westwood bitkilerin arasındaki parazit ilişkide binlerce mRNA molekülünün iki bitki arasında aktarımı olduğunu ve bu sayede türler arasında serbestçe iletişim kurulduğunu gösteriyor. Ayrıca bu  aktarım sırasında parazit bitki diğer bitkiye hükmederek savunma mekanizmalarını kapatmasına neden olabilir. Westwood’un yeni projesi ise mRNA’nın gerçekten ne ifade ettiğini bulmak. Bu sayede yiyecek kıtlığı problemleri çözülebilir.

“Parazit bitkiler (canavar otu,cadı otu gibi) Afrika ve benzeri fakir bölgelerde baklagiller ve diğer ekinlere büyük zararlar veriyor,” diyor Sheffield Ünversitesi’nden Prof. Julie Scholes.

mRNA sayesinde bitkiler arasında iletişim kurduğunu gösteren bu keşif, parazitlerin Aşil topuğu olabilir ,diyor Westwood

Kaynak: ScienceDaily

  1. G. Kim, M. L. LeBlanc, E. K. Wafula, C. W. dePamphilis, J. H. Westwood.Genomic-scale exchange of mRNA between a parasitic plant and its hosts.Science, 2014; 345 (6198): 808 DOI: 10.1126/science.1253122

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu