Sorting by

×
BilimMakalelerMühendislikÜtopya

Bulutlara Tutulan Destekli Lazer Yağmuru ve Yıldırımları Tetikleyebilir

lazer ve yağmur yağdırma -gerçek bilim

Bu aralar iyi yağmur yağsa da, bazen kurak günlerde bir yağmur yağsa diye hepimiz dua ederiz sanırım. Özellikle 2001’ deki kuraklığı unutmamışsınızdır sanırım. İşte Central Florida Üniversitesi Optik ve Fotonik Koleji ve Arizona Üniversitesi’nden bilim insanları bulutlara kadar erişerek yağmur yağdıracak veya yıldırımı tetikleyecek bir yüksek enerjili lazer geliştirdiler .

Peki bu çözüme nasıl ulaştılar ? Lazer ışınını ikinci bir lazer ışınıyla sararak enerji rezervuarı gibi kullanacak ve daha önceden mümkün olmayan mesafelere ulaşabilecek  merkezi bir ışın yarattılar. İkinci(sekonder-giydirme) ışın birinci ışını yeniden doldurduğu ve birincil ışını bozunumunu engellediğinden ışının kırınımı engellenebilecek. Nature Photonics araştırma dergisinde yayınlanan proje raporu,  “Dışardan yakıt ikmali yapan optik filamentler” doğru lazer ışınımının gerektiğinde yağmur yağdırmaya yarayabileceği belirtiliyor.

“Lazerler gerçekten uzun mesafeler boyunca yol alabilse de, bir lazer ışını yeterince yoğunlaştığında normalden farklı davranabiliyor. Bu nedenle içe doğru çökmeye başlıyor. Eğer bu çöküş çok yoğun olursa oksijen ve azot çözünerek plazma oluşturabiliyor. Temelde elektron çorbasına dönüyor,” diyor Optik ve Lazer Eğitimi ve Araştırması Merkezi’nden (CREOL) yüksek lisans öğrencisi Matthew Mills.

İşte tam bu noktada plazma geriye doğru yayınım yapmaya çalışıyor, bu da yayılan ve çöken bir ultra kısa lazer atımı arasında mücadeleye neden oluyor. Bu çekişmeye filamentasyon deniyor ve bu filament ya da ışık iplikçiği hava ışığı çözene kadar yayılmaya devam ediyor.

Bu filament elektronları uyardığından , yapay olarak yağmur ve yıldırım için gerekli durumları oluşturabiliyor. İşte burada asıl mesele yıldırım gibi tanecikler patlatılmadan bulutlara ışının nasıl ulaştırılabileceği. İşte bunu yapmak için düşük yoğunluklu ışın halkaları ile filament sarılarak kendiliğinden bir uzatma yapılabilir.

Sonunda ise böylece yağmuru ve yıldırımı büyük çaplı olarak kontrol edebilirsiniz. İşte bu sayede Mills ve yüksek lisans öğrencisi Ali Miri ışını  25,4 santimden 2,13 metreye kadar kadar genişletmeyi başardı. Ayrıca bu filamenti daha da uzatmak için çalışmalarına devam ediyorlar.

Giydirilen bu filamentlerin 50 metre veya daha fazla uzaklığa yayılabileceği belirtiliyor. Ayrıca optik filamentler ailesinde zamanı geldiğinde seçici mikrodalgalar kullanılarak belki de yüzlerce metre uzağa plazma kanalları açılabilir.

Diğer muhtemel uygulamanın ise uzun mesafe kimyasal bileşimi ölçebilecek sensörler ve spektrometreler olabileceği belirtiliyor. Teknolojinin gelişimi için ABD Savunma Bakanlığı projeye 7,5 milyon $ destek verdi.

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2014/04/140418141242.htm

Araştırma Referansı :

  1. Maik Scheller, Matthew S. Mills, Mohammad-Ali Miri, Weibo Cheng, Jerome V. Moloney, Miroslav Kolesik, Pavel Polynkin, Demetrios N. Christodoulides.Externally refuelled optical filamentsNature Photonics, 2014; 8 (4): 297 DOI:10.1038/nphoton.2014.47
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu