Sorting by

×
Fizikİlginç BilimÜtopyaUzay-Zaman

Kayda Geçen En Yüksek 10 Ses Nedir? Kaç Desibel Ses Evreni Yok Edebilir?

Son günlerde, sosyal medyada çevrede duyulan tuhaf seslere dair ilginç haberler yapılsa da; özellikle deprem,volkan püskürmesi gibi doğa olaylarının olduğu  zamanlarda çok yüksek sesler duyulabilir. Thanos gibi süper kötünün tüm evreni yok etmek istediğini hayal edelim. Peki Thanos tüm evreni yok edecek olsa sizce hangi silahı kullanırdı? Belki ilginç gelecek ama teorik olarak 1,100 desibel gücündeki bir sesin enerjisi, tüm evreni yok edecek kadar güçlü olduğundan, ölümcül sonik silah kullanması muhtemel. NASA’nın tahminlerine göre tüm evrendeki kütlenin enerjisi 4X1069 juldür. 1,100 desibel şiddetinde ses ise 1.113×1080 kg kütlelik enerjiye sahiptir. Yani bu kadar yüksek bir ses, tüm evrenden daha büyük çapta bir olay ufkuna sahip kara delik oluşturabilir. İşte bundan sonra evren diye bir şey kalmaz ve tabi Thanos da kendini yok eder. Yani çok ama çok yüksek bir ses tüm evreni yok edebilecek kadar güçlüdür.

Günlük olarak çevremizde bir çok ses duyarız. Köpek havlamasından, araba kornasına  kadar duyduğumuz seslerin şiddeti ve kaynağı farklıdır. İnsan kulağının acı eşiği 120-130 desibelde başlar. 85 dB üzerinde sesler işitme kaybına yol açabilir. Tabi sesin gücüne ve maruziyet süresine bağlı olarak değişir. Genelde konuştuğumuzda sesimiz 25-35 desibel arasında değişir.

Normalde desibel adı verilen ses şiddeti birimi her 10 desibel artışta logaritmik olarak 10 kat artar. Yani 1100 desibel inanılmaz yüksek bir enerji yaratmaktadır.

Kayda Geçen En Yüksek 10 Ses

10. Rock Konseri

Rock konserlerinde çok yüksek ses çıkabilir. Örneğin; 400,000 wattlık bir ses sisteminin ürettiği ses kulakları sağır edecek kadar güçlüdür. Böylece bir konserde 135-145 desibellik ses dalgaları üretilir.

9. Havai fişekler

Havai fişekler patlayıcılara dayandığından çok ses çıkarırlar. Ses gökyüzüne dağıldığından kulaklara zarar vermez. Patlama noktasında 145-150 desibel gücünde bir ses oluşur. Testleri özel ses geçirmek ortamlarda yapılr.  

8. Silah sesi

Silah çok yüksek olduğundan, kullanan kişilerde sağırlığa neden olabilir. Silahlar 145-155 desibel şiddetinde ses çıkarabilir.

7. NHRA Drag Yarışları

ABD’de yapılan özel drag yarışlarında araçların motorları 155-160 desibel kadar gürültü yapabilir. Bu kadar yüksek bir ses kulaklarda kalıcı hasara neden olabilir. Ayrıca görüşte titreme yaratarak, yutkunmayı zorlaştırabilir. İşte bu nedenle bu arabaların yanında kimse durmaz.

6. Uzay Mekiği Fırlatılışı

Roketler ateşlendiğinde çok yüksek ses çıktığından en azından 700-800 metre uzak durmak gerekiyor. Roketler ateşlendiğinde 165-170 desibel arası bir ses çıkar ve bu ses çok acı vericidir.

5. Mavi Balina Sesi

Mavi balinalar çok yüksek ve tekrarlayan guruldamalarda ses üretirler. Bu sayede su altında kilometrelerce öteye seslerini iletebilirler. Mavi balinaların bu sesleri diğer mavi balinalarla iletişim için kullandığı tahmin ediliyor. Böylece karşı cinsi etkileyerek kendine eş bulabiliyor. Mavi balinanın sesi 188 desibele kadar çıkabilir. En büyük ve en yüksek sesli hayvandır.

4. Volkan Patlaması -Krakatoa

1883’de patlayan Krakatoa volkanı 25 kilometreküp taş,kül ve ponza püskürtürken, tarihi kayıtlara 180 desibel şiddetinde ses kaydedildi. Bu patlama o kadar şiddetliydi ki, patlamanın sesi 3,110 km uzaktaki Avustralya ve 5,000 km uzaktaki Rodriques adasından duyuldu.

3. 1-Ton Dinamitin Patlama Sesi

1 ton dinamit patladığında 80 metre uzaklıkta 210 desibel şiddetinde ses ölçüldü. Eğer iyi bir kulaklığınız ve ses yalıtımınız yoksa ses dalgalarının yarattığı yoğun titreşimler nedeniyle ölebilirsiniz. Tabi bomba da sizi öldürebilir.

2.Yıkıcı Bir Depremin Sesi

Binaları yıkan, kayaları parçalayan bir depremin şiddeti 235 desibele ulaşabilir. Eğer depremin merkezindeyseniz, yoğun bir gürültü ve titreşimden dolayı, binalar daha üstünüze yıkılmadan muhtelen çoktan ölmüş olabilirsiniz.

1.Tunguska Meteoru

30 Haziran 1908’de sabah 7:40’da Tunguska Nehri yakınlarında 5- 10 km havada patlayan meteor parçalarının yarattığı ses 1000 mega bombanın ürettiği sesine denkti. Ses şiddetinin 300-315 desibel olduğu ve tarihte bilinen en gürültülü olay olduğu düşünülüyor.

Kaynak: https://www.discovery.com/science/Sound-Would-Destroy-The-Universe

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Aklıma eski bir reklam geldi, kadın sesini inceleterek bardağı kırıyordu. Sesin ne kadar etkili kullanılabileceği uzun yıllardır biliniyor ve yabancı araştırma şirketleri ar-ge işlemlerine devam ediyorar. Umarım bizim ülkemizde de bu landa gereli yatırımlar yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu