2016 14 Kasım’da Ay Dünya’ya en yakın konuma geliyor. Süper Ay‘da denilen bu durumda Ay oldukça büyük gözüküyor. Ay, Dünya’nın tek doğal uydusudur. Güneş Sistemi içinde beşinci büyük doğal uydudur. Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km, yani Dünya’nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır. Ay’ın çapı 3.474 km’dir, bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır. Dolayısıyla Ay’ın hacmi Dünya’nın hacminin %2’sidir. Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha düşüktür. Yüzeyinde kütle çekim etkisi yer çekiminin yaklaşık %17’sidir. Ay, Dünya’nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar.
Ay’ın Dünya’ya en yakın olduğu duruma yerberi ya da daha çok kullanılan adıyla, #SuperMoon yani Süper Ay deniyor. En uzak olduğu zaman ise yeröte ya da mikro Ay. Bu iki konum arasındaki yaklaşık 50 bin km’lik mesafe Ay’ın yüzde 14 daha büyük ya da küçük görünmesini ve yüzde 30 daha fazla ya da az ışık vermesini sağlıyor. Dünya, Ay ve Güneş geometrisinde görülen periyodik değişimler sonucunda her 29,5 günde tekrar eden Ay’ın evreleri oluşur. 14 Kasım’da gözlemlenecek süper Ay tam olarak yerberi olayının tanımı ile eşleşiyor. Yani yarın Ay, Dünya’ya olabilecek en yakın mesafeye erişecek ve en büyük formuna sadece iki saat içerisinde ulaşacak. Bu durum en son 1948 yılında yaşanmıştı, bir sonraki örneğin ise 2034 yılında gerçekleşeceği ifade ediliyor.
Türkiye ve Dünya’da saat kaçta izlenebilecek?
21. yüzyılda şimdiye kadarki en büyük Ay’ı görmek için bu gök olayını kaçırmamakta fayda var. Dünya’da çıplak gözle gözlemlenebilecek bu olay, bazı bölgelerde gündüz gerçekleşeceği için gözlemlemek biraz daha zor olacak. Fakat Türkiye’de ise Ay’ın en büyük formuna ulaştığı an ülkemizde 14 Kasım günü saat 16:52’de gözlemlenebilecek.
Teleskopu olanlar için de kaçırılmayacak bir fırsat olacak.
https://www.youtube.com/watch?v=Ls4e6HS1Lek
Kaynak : https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/novembers-spectacular-supermoon
https://tr.wikipedia.org/wiki/Ay