Artık gelenekselleştirdiğimiz en iyi icatlar bölümü için Ocak-Mart 2013 dönemi için kendi derlediğimiz icatlardan en yeni on icatı ekledik. En yeni icatlar , en son buluşlar hepsi bu haberde. Bu icatlar geleceğimize yön veren icatlar olabilir. Belki de bu icatlar sayesinde 2050′ ler şimdiden şekillenmeye başladı. Gerçek Bilim ‘ in sunumuyla En İyi ve En Yeni İcatlar 2013 .
10. Notemark Tarayıcı Kalem
9. DTV Shredder
DTV Shredder aslında ATV ile kaykay arası bir off-road aracına benziyor. Çünkü bir arazi aracı gibi paletlere ve bir kaykay tahtasına sahip. DTV (Dual Tracked Vehicle) 2010’ da ilk prototipleri sunulmuş olsa da üreticisi BPG Werks tarafından geliştirilen bu araç satışa sunuldu artık. İnternette ve pek çok distribütör tarafından satışa sunulan bu çılgın aracın arazide veya başka bir yerde kullanmak tamamıyla size kalıyor.
DTV Shredder arazide,karda her yolda gitmesini sağlayan paletler gücünü, 196 cc’ lik 13 beygirlik 4 pistonlu motoruyla araç 48 km hıza ulaştırıyor.
8. Yakıt Hücreli Uzaktan Kumandalı Araba H- Rover
H-ROVER geçenlerdeki Nurnberg Oyuncak Fuarı’ nda sergilendi. Horizon Yakıt Hücresi Teknolojileri tarafından, H-Racer ve H2GO adında iki farklı oyuncak daha var. Yakıt hücreleriyle çalışan oyuncaklar oldukça ilgi çekici.
Ayrıca bu oyuncaklar akıllı telefonlarla, tabletlerle veya PC’ lerle kontrol edilebiliyor. Ledli bluetooth kontrollü video kamera eş zamanlı video besleme sağlıyor. Sıradan pille çalışan uzaktan kumandalı araçlara göre, Horizon’ un araçları “HYDROSTIK PRO” gaz absorblayan metal hibrit kartuşlar kullanıyor. Bu kartuşlar ise HYDROFILL PRO masaüstü hidrojen istasyonunda dolduruluyor. Bu istasyon entegre rezervuarında depolanan sudan hidrojen elde ederek kartuşlara dolduruyor.
HYDROSTIK ve diğer araçların süper kondansatör düzenekleri bazı büyük yakıt hücreli araçların yakıt hücrelerine çok benziyor. Süper-caps adı verilen teknoloji aracı hızlandırırken, süper caps’ in enerji sağlayamadığı durumlarda yakıt hücreleri devreye giriyor. Onboard kontrol ünitesi iki enerji kaynağı arasındaki geçişi sağlıyor.
Hibrit sistem araca 1 saate yakın güç sağlıyor. Ayrıca ek yakıt hücreleriyle daha uzun süre çalışabiliyor.
7. Leap Motion İle Bilgisayarınızı Dokunmadan Kontrol Edin
Mouse ya da touchpad olmadan bilgisayarımızı normalde kontrol edemeyiz. Fakat artık hareket algılayan Leap Motion sayesinde bilgisayarınızı kontrol edebilirsiniz. Şubat ayında ön satışları başlayacak Leap Motion ‘ ın Amerika satış fiyatı 70 dolar olacak.
CES 2013 Las Vegas şovunda tanıtılan Leap Motion sayesinde vücut hareketleriyle kontrol mümkün. Aynı Minority Report (Azınlık Raporu) filmindeki gibi artık havada çizebilir, şablonları çevirebilirsiniz.
8×2,5×1,25 cm boyutlarında olan Leap motion ile 10 parmağın 1/100 mm hassasiyetle kontrolü mümkün. Saniyede 290 kare tarayabilen sistemin tepki süresi süper hızlı.
6. Kavisli (Eğimli ) OLED TV
2012 yılında Samsung ve LG IFA 2012 büyük ekran OLED TV ‘ leri tanıtmıştı. İşte 2013’ de hem LG, hem Samsung eğimli OLED TV’lerini ilk kez tanıttı. Şu an çok detaylı bilgi verilmese de fuarda gösterilen televizyonlar sanki eğimli dev bir sinema ekranı gibi gözüküyor. LG’ nin yeni 55 inç EA9800 OLED televizyonunun içe doğru eğimli olmasının nedeni bakış açısını farklı uzaklıklardan eşitleyerek, görüntü kaybını engellemek. OLED TV’ lerin içinde LED ismi geçse de LED TV lerle hiç alakası yok. OLED (Organic Light Emitting Diode) teknolojisinde iki filmin arasına sıkıştırılmış özel bir kimyasala elektrik akımı verildiğinde ışık yayarak görüntü oluşturuyor. OLED’ lerin arkasında LED veya panel ışıkları bu nedenle yok. Bu da OLED ekranların bükülebilmesine olanak sağlıyor.
5. Şeffaf – Esnek Polimer Ekranlar
Johannes Kepler Üniversitesi Avusturya Linz’ den bir araştırma ekibi, yeni bir tür görüntüleme metodu keşfettiler. Yeni cihazda tek tabakalı esnek, şeffaf ve düz bir polimer tabakası üzerinde görüntü oluşturulabildi. Araştırmacılar bu yeni görüntü sensörünün dijital kameralar, medikal tarayıcılar ya da yeni jenerasyon hareket kontrollü akıllı telefonlar, tabletler ve TV ‘ lerde kullanılabileceği belirtiliyor.
İnce bir kat polimer kullanılarak yapılan görüntüleme aygıtı ya da polimer ekranlar teknolojisi esnek bir plastik film gibi gözükse de aslında kenarları boyunca yerleştirilmiş sensörlere göndermeden önce floresan parçacıklar kullanarak ışığı yakalayarak filmin içine hapsetmeye yarayan yeni bir buluş. İç kısımda herhangi bir elektronik parça kullanılmadığından gelecekte hareket kontrollü cihazlarda kullanılması bekleniyor. Ayrıca bu sayede ekran transparan oluyor.
Bu polimer filme ışık toplayıcı anlamına gelen “luminescent konsentratör “ deniyor. Sensör ufak floresan parçacıklarıyla kaplanarak, spesifik dalga boylarındaki ışığı absorblayarak daha uzun dalga boyunda yayınlıyor. Işığın büyük kısmı filmden geçiyor ve filmden geçen ışık kenarlara ilerliyor. Bu sayede kenarlardaki optik sensörler (iğne deliği kamerası benzeri) ışığı filmin içinde hapsediyor. Bilgisayardan alınan sinyaller birleştirilerek gri tonlamalı bir görüntü oluşturuluyor.
4. Pons Cihazı İle Parkinson,MS ve Beyin Travmaları İyileştirilecek
Wisconsin-Madison Üniversitesi’ nden bilim adamları, inmelerde, beyin travmalarında, Parkinson ve MS (Multipl Skleroz ) hastalıklarının tedavisi için PoNS adlı bir cihaz geliştirdiler. Amerika Askeri Tıp Araştırmaları ve Malzeme Kumanda Merkezi’ nden araştırmacılar ise hastanın parmağına bağlayarak beyni stimüle etmesi için çalışıyor.
Pille çalışan bir kontrol ünitesine sahip PoNS, ağıza yerleştirilen düz bir elektrotla dile karşı yerleştiriliyor. 20 ila 30 dakika arası süren seansta hastaya yeteneğini aşan fiziksel ve bilişsel egzersizler yaptırılıyor.
Bütün egzersizlerde PoNS’ da aktif olan spesifik elektrot şablonları kullanılarak, dildeki her sinir hücresini stimüle ediliyor. Bu stimülasyon prosesiyle beyindeki non-invasif nöron modülasyonu (CN-NiNM) sağlanıyor.
3. V-Chip ile Kanda 50 Farklı Değer Ölçülebilir
Normalde , pek çok tıp laboratuvarında kan testleri uygulansa da bazen bu testler oldukça zorlaşabilir. Kan numunesi vialin tümünü doldurmalı ve bu numuneler kütle spektrometresi gibi pahalı laboratuvar cihazlarında test edilmeli. Elde ettiğiniz sonuç oldukça kesin fakat , anlık veriler sağlamıyor ve eğitimli personel tarafından yapılması gerekiyor. Ayrıca numune almak o kadar önemli ki, numuneler düzgün alınmadığı takdirde sonuçlarda hatalar olabiliyor. Bununla birlikte artık bütün bu alışagelmiş yöntemler belki de değişmek üzere. Houston Methodist Hastanesi Araştırma Enstitüsü ve MD Anderson Kanser Merkezi’nden bilim insanları kredi kartı büyüklüğünde bir damla kanla 50 farklı maddeye kadar kan testi yapan bir kart ürettiler. Bu analizin maliyeti ise sadece 10 dolar .
Dr. Lidong Qin’ in başkanlık ettiği ekip buna volumetrik kart çipi yani V-chip adını verdi.
Bu testte iki ince cam tabakası arasına 50 ince hazne açılmış. Her haznede ise 50 spesifik protein için özelleşmiş antikorlar bulunuyor. Ayrıca her haznede katalaz enzimi hidrojen peroksit ve boya bulunuyor. V-chip boyunca kan veya diğer bir vücut sıvısından bir damla boydan boya sürülüyor.
2. Samsung Esnek Oled Ekranlı Telefon
Güney Koreli dev şirket Samsung kitle üretimini cam panellerden esnek OLED plastik panellere kaydırarak, daha hafif, bükülebilir ve kırılmaz ekranlar üretmek için başı çekmeyi planlıyor. Samsung en son geçen seneki fuarlarda esnek OLED (flexible OLED) ekranlarla gövde gösterisi yapmıştı. Samsung OLED teknolojisi için büyük yatırım yaptığını ifade ederek, bu teknolojinin geleceğin teknolojisi olduğuna inandığını belirtiyor. YOUM adı verdiği ve geleceğin teknolojisi Esnek OLED CES 2013 ‘ te tanıtıldı. Akıllı ekranlar olarak tanıttığı ekranlar gelecekteki Samsung Galaxy 4 ya da 5 olabilir.
OLED teknolojisi son birkaç senedir Samsung’ u ileri düzey mobil cihazlarında kullanılmaktaydı. Bunların içinde Galaxy 2, Galaxy 3 , Galaxy Tab, Galaxy Note 1-2 en bilinen cihazlar arasında. OLED yani organik ışık yayan diotlar, LCD panellere göre ekstradan bir arka plan ışığına ihtiyaç duymadığından, esnemeyi engelleyen panel ışıklarının kullanımına gerek duymuyor.
1. Nanoscribe 3 Boyutlu Mikro Yazıcı
Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’ nün yan kuruluşu olan Nanoscribe isimli Alman şirketi günümüzde üretimi en zor olan mikro yapılardan 100 kat daha küçük yapılar üretebilen özel bir masaüstü 3 boyutlu mikro yazıcı üretti. “ Eğer bu küçüklükte bir cisim üretmek isteseniz normalde 1 saatinizi harcardınız, ama şimdi 1 dakikadan az bir sürede üretebiliyoruz, “ Michael Thiel Nanoscribe Şef Yöneticisi . Bir saç telinden çok daha küçük bir alana bir mikro uzay gemisi sığdırabilirsiniz.
3-D mikro baskı makinelerinin çoğunda, çift-foton polimerizasyonu denilen bir teknik kullanılıyor. Prensip olarak, yakın kırmızı bölgede ultra kısa atımlar yapan ince bir lazer (ir) ışını, ışığa duyarlı malzemeye odaklanıyor. Özel malzeme polimerleşerek, ışının geldiği bölgelerde katılaşıyor. Lazer üç boyutlu eksende hareket ederek 3 boyutlu cisimciği şekillendiriyor.
Normalde günümüzdeki 3-D yazıcılar temelde bu lazer ışınlı sistemi kullanıyor fakat, xyz ekseninde hareket için kullanılan mekanik düzenek zaman kaybettiriyor. İşte bu işlemi hızlandırmak için Nanoscribe lazer ışınının yönünü değiştiren hareket eden ufak aynalar kullandı. Hatta birden fazla lazer kullanılarak bu işlemin hızlandırılabileceği düşünülüyor.
Özellikle 3-D yazıcı teknolojilerindeki gelişmeler nedeniyle 2012 ve 2013 icatları bu sayede daha hızlı tasarlanıp, hayata geçirilebiliyor. Teknoloji daha da hızlanıyor bakalım yakın gelecekte ne gibi icatlar daha göreceğiz ??