Bilim insanları, herhangi bir kağıdı su ve yağ geçirmez bir klavyeye dönüştürmeyi sağlayan bir baskı teknolojisi geliştirdi. Ayrıca bu yeni teknik hiçbir güç kaynağına ihtiyaç duymuyor ve katlamayı engellemiyor.
Bu teknolojide su,yağ ve toz itici özel bir kaplama kullanılırken, aynı zamanda bu kaplama katmanlara arasında bozunma ve bulaşma olmayan çoklu devre tabakalarına imkan veriyor.
Kağıt veya kartonun diğer tarafındaki standart yazıcı mürekkebi, basınç noktaları(düğme) olarak kullanılabiliyor. Bu tabakaları istediğiniz gibi tasarlayabiliyorsunuz. Bu düğmeler sayısal tuş bloğundan, ses kontrol düğmelerine kadar farklı şekillerde kullanılabiliyor.
Dahası bu kağıt düğmeleri kullanmak için pil veya güç kablolarına gerek yok.
Triboelektrik nanojeneratörler sayesinde, operatörün dokunuşuyla üretilen mekanik enerji, elektrik enerjisine dönüştürülüyor.
“Böylece ilk kez kendinden enerjili kağıt tabanlı elektronik bir cihaz sergilenmiş oluyor.Kağıdı yüksek florlu moleküllerle kaplayarak, su, yağ ve toza karşı itici hale getirecek bir metot geliştirdik. Bu omnifobik kaplama, bir tabakadan diğerine bulaşmayacak şekilde çoklu devre tabakaları basmamızı sağlıyor,” diyor Purdue Üniversitesi’nden biyomedikal mühendisi Ramses Martinez.
Baskılı kağıt parçalarına basıldığında, bluetooth üzerinden laptop,tablet gibi cihazlara sinyal iletecek hale geliyor. Ayrıca bu sayede istediğiniz yere götürebileceğiniz ve kolayca silinebilen hafif ve katlanabilir bir klavyeye sahip oluyorsunuz.
Baskı teknolojisinin özellikleri say say bitmiyor; mevcut üretim teknikleriyle büyük çaplı üretilebiliyor, kağıt kullandığından çevreci, su geçirmez ve tümüyle isteğe göre tasarlanabiliyor.
Bu kağıt cihazların üretimi parça başına 0,25 dolardan daha ucuza geliyor. Akıllı paketleme gibi kullanım alanları olacağı düşünülüyor.
Bu sistemler yapabilecekleriniz hayal gücünüze kalıyor.
Araştırma Nano Energy dergisinde yayınlandı.