Gün geçtikçe etkilerini daha ciddi şekilde hissettiğimiz iklim değişiminin üstesinden gelmek için sera gazı emisyonu problemini çözmemiz, çevreyle dost biyoyakıtlar üretmemiz gerekiyor. İşte bu fikirden yola çıkan Amerikalı şirket Hypergiant Industries, buzdolabı büyüklüğünde bir makineyle, bir akre(4047 m2) alandaki ağacın yaptığına denk, karbon dioksiti emebilen bir makine yaptı.
Bu makine su bitkisi alglerle(yosun) karbondioksit, su ve güneş ışığını emerek enerji üretiyor. Normalde bu bitki ürettiği enerjiyi kullanarak hızla büyüyor. Fakat bilim insanları bu enerjiyi yakalayarak biyoyakıtlara çevirmenin yollarını deniyor ve bazı umut verici sonuçlar elde ettiler.
Yeni duyurulan Eos Bioreaktör (90 x 90 x 210 cm) boyutlarında sanki dev bir X-box gibi gözüküyor. Reaktör şehir alanlarında atmosferden karbondioksiti yakalayarak biyo-yakıt üretmek için tasarlandı. Böyle karbon ayak izini azaltmayı hedefliyor.
Reaktörde kullanılan alg, chlorella vulgaris adı verilen spesifik suştan geliyor. Firma bu algin, herhangi bir bitkiden çok daha fazla karbondioksit emdiğini iddia ediyor. Alg cihazın içindeki bir tüp sisteminde ve su tankında yaşıyor. Cihaza tam hava pompalanıyor ve yapay bir ışığa maruz bırakılıyor. Böylece algin ihtiyacı olan şartlar sağlanıyor ve biyoyakıt üretiyor.
Hypergiant Industries bu teknolojinin aynı ayak izine sahip ağaçlardan 400 kat daha fazla verimli olduğunu iddia ediyor. bunu da yazılımın yaptığı makina öğrenmeyle ışığı, sıcaklığı ve pH seviyelerini yöneterek çıkış verimini arttırmasına bağlıyorlar.
Gelecek sene biyoreaktörleri piyasaya sürmeyi planlıyor.
https://newatlas.com/environment/algae-fueled-bioreactor-carbon-sequestration/