Sorting by

×
Alternatif Enerjiİlginç BilimMühendislikVideobilimYeni İcatlar

Yeni Dikey Kalkabilen Otonom Uçan Araba Konsepti Terrafugia TF-X


Aklımızdaki uçan araba konseptine bir adım daha yaklaşıyoruz. Uçan araba geliştiricisi Terrafugia firması yeni modeli TF-X için tasarımlarını denemeye başladı.2013’de Terreafugia firmasının sürücüsüz uçan araba tasarladığı açıklanmıştı.Yeni tasarım daha ince ve akıcı hatlara sahip ve MIT’deki rüzgar tünelinde 1/10’luk modeli test edilmeye başladı.

Uçan arabalar halen biraz inanılmaz gelse de Terrafugia’nın ilk modeli Transition’un kamu uçuşundan sonra akıllara yatmaya başladı. Normalde Transition adı verilen uçan arabanın havalanması için piste ihtiyaç varken, yeni TF-X dikey havalanıp, iniş yapabiliyor.

Terrafugia bu yeni modelle sizi kapınızdan alıp istediğiniz yere bırakmayı amaçlıyor. Bilgisayar kontrollü sistem sayesinde ,basitçe istenilen yeri girdiğinizde sizi oraya ulaştırılıyor. Kalkış için en azından 33 metre çapında bir alana ihtiyaç duyan TF-X , 4 kişiye kadar taşıyabiliyor.

TF-X’in dikey kalkış yapabilmesi için kanatlarının ucunda iki tane elektrik motoru var. Bu motorlar 300 beygir gücünde , aracı dikey ve yatay olarak hareket ettirilebiliyor. Aspiratörlü türbin motoru sayesinde araç 322 km/s hızla uçarken, 805 km menzile sahip oluyor.

Kalkış ve inişinin TF-X’de otomatik olması planlanıyor. Arabanın kanatları içeri doğru saniyeler içinde katlanarak hem yolda hem havada kullanılabilecek.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde bulunan Wright Kardeşler rüzgar tünelinde test edilen 1/10’luk modelde hava sürtünmesi, kalkış ve itiş kuvvetleri gibi aerodinamik parametreler test ediliyor. Ayrıca kalkış ve ileri gidiş simülasyonları yapılıyor. Terrafugia bu yeni modelin 8-12 yıl içinde geliştirilebileceğini belirtiyor.

Bakalım uçan araba fantezi İstanbul gibi dev metropollerin , lüks anlayışını zamanla değiştirecek mi ?

Kaynak : Gizmag

otomatik uçan araba terrafugia tfx terrafugia terrafugia yeni model

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu