
Herhalde hepiniz dünyada tıklanma rekorları kıran Kore pop yıldızı PSY’ nin viral videosu YouTube’ de izlemişsinizdir. İşte bu akım her yeri o kadar sardı ki; Virginya Tech Robotik ve Mekanik Laboratuarı robotlarını Gangnam dansına programladı. CHARLI-2 adı verilen robotu size Gangnam dansı yapıyor. Robotun denge ve yürüme sistemleri Deniz Kuvvetlerini Gemi İnsansı Robot (Navy’s Autonomous Shipboard Humanoid -ASH) teknolojisiyle yapıldı
Robotun programlanma aşaması yazılımcıların tecrübesi nedeniyle oldukça kolay geçse de, robotun denge birimlerini ayarlamak o kadar da kolay değil. Robot için yakında yangına dayanıklı bir giysi de yapılacak. Çünkü robot normalde gemilerde olası yangınları söndürme için yapıldı.
RoMeLa adındaki ekibin başkanlığını Dr. Dennis Hong yapıyor. Ekip, CHARLI-2’nin ayaklarını geçen sene geliştirilen ,SAFFİR adı verilen yangın robotundan aldı. Böylece dar koridorlar ve dumanlı ortamlarda çalışabiliyor.
Deniz Kuvvetleri Araştırma Ofisi’ nin (The Office of Naval Research-ONR) çalıştığı Octavia adı verilen itfaiye robotu tekerlekli olduğundan bu onu enkazlarda sınırlıyordu. ASH bu iki projeyi birleştirmek istiyor.
CHARLI-2’ nin yapay zekası RoboCup futbol maçlarında geliştirildi. 2011 ve 2012’ de çıkan çıkan büyük ligde, futbolcu ve kaleci olarak görev yaptı. 141 cm boundaki robot 25 derecelik hareket özgürlüğüne sahip, süper hafif tasarlandı ve sadece 15 kg ağırlığında. Yürüme hızı ise 1,4 km/h
Videoda size Gangnam dansı yapıyor. Bu aralar oldukça moda olan bu dansı gelin birlikte, robottan izleyelim.
Kaynak: http://www.gizmag.com/virginia-tech-charli-2-robot-dances-gangnam-style/24650/