Sorting by

×
MekatronikTeknoloji HaberVideobilim

Bu Robotlar Kendi Kendine İnşaat Yapıyor

Vosvosa benzeyen bu ayakkabı büyüklüğündeki robotlar, 3D yazıcıyla basıldı ve Harvard laboratuvarlarında yapıldı. Robotlar köpükten yapılma tuğlaları alarak, kendi kendine yerleştirerek küçük bir şato inşa edebiliyor. Hiçbir insan kontrolüne gerek duymadan, basit kurallar izleyerek tümüyle sanki bir termitin kule yapması gibi yapılar oluşturabiliyor.

“Birini suyun altına ya da Mars’a bir üs inşa etmek için yollamak oldukça zor ve pahalı olabilir. Fakat insanların yerine robotlardan oluşan bir tim yollayıp, orada hayatın ilk adımlarını oluşturmak için bir ortam oluşturabilirsiniz,” diyor Wyss Enstitüsü Biyolojik Temelli Mühendislik Bölümü’nden Justin Werfel.

Werfel robotlarını harekete geçirmek için robotlara sadece yapılması gereken yapının örneğin bir piramidin matematiksel modelini veriyor.  Her robot yeni bloğun nereye geleceğini hesaplayarak tek tek blokları diziyor, eğer o bölgeyi tamamladıysa diğer robot planlanan diğer bölgeye gidiyor.

Robotlar ultrasonik ve kızılötesi sensörler kullanıyor. Ayrıca iç ivme ölçeri sayesinde kaç blok tırmandığını ve binanın şekli arasında ilişki kuruyor. Böylece piramitler,şatolar ve kuleler gibi yapılar inşa edebiliyorsunuz.

MIT Media Laboratuvarı’ndan Neri Oxman robot mimari konseptinin gelecek vaat ettiğini belirtiyor. Bu sayede sürü tabanlı inşaat ve tasarımın gelişmesi ve acil inşaaların yapılmasına imkan tanıyabilir. Harvard Üniversitesi’nin termitten ilham alan TERMES projesinin bir parçası olan robotlar basit ve planlanan kuralların işe yarayabileceğini gösteriyor. Bu sayede sistemlerde oluşan hatalar bu robotlar sayesinde çabucak çözülebilecek. Bakalım gelecekte binaları inşa eden robotlar görebilecek miyiz ?

termit robot harvard

Kaynak : http://www.newscientist.com/article/dn25052-termite-robots-build-castles-with-no-human-help.html#.Uv3fW_l_tqU

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Bu çok güzel bir proje, çok beğendim..

    robotların kendileri ile haberleşip yapıdaki eksikleri görmesi ortak hareket etmeleri kafamda yeni hayallerin oluşmasına neden oldu.

    sitenizi takip ediyorum, sık kullanılanlara ekledim.
    fakat sizden bulabildiğiniz haberleşme dökümanlarını da yayınlamanızı rica ediyorum (kastım cep telefonu değil)

    teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu