Sorting by

×
Arkeolojiİlginç BilimJeolojiMühendislikTeknoloji HaberÜtopyaUzay-ZamanVideobilim

NASA Mars’ın Sesini Kaydetti

Geçtiğimiz günlerde NASA Mars’taki robotik uzay sondası Insight’ın kaydettiği sesleri yayınladı. InSight Mars’taki depremleri kaydetmek için gönderilen ilk uzay aracıdır. Araçta bulunan SEIS adlı enstrümanla Mars’taki sismik hareketleri kaydediyor.

SEIS bugüne kadar Mars’ı iç yüzeyine dair 100 civarı tuhaf titreşim kaydetti. Bunlardan 21 adeti Mars depremi olarak tanımlandı. Örneğin 22 Mayıs 2019’da ya da 173. Mars solunda(mars günü) 3,7 şiddetinde bir depremin sesini kaydetti.

NASA, SEIS tarafından kaydedilen sismik frekansların insan kulağıyla duyulabileceğini belirtse de, tümüyle duymak için kulaklık takmalısınız. Deprem sesi sanki biraz basların uğuldaması gibi gelebilir.

NASA’nın ikinci ses kaydı ise 3,3 şiddetinde 25 Temmuz’da(sol 235) gerçekleşen bir Mars depremine ait. Bu ses biraz daha farklı olsa da sonlara doğru daha keskin geçiş sesleri duyabilirsiniz.

Bu depremler muhtemelen Mars’ın iç kısımlarında kayaların kırılması ya da kayması ile oluşuyor ve bunlar da yüzeye sismik dalgalar yolluyor.

Dünya’da sismik dalgalar yüzeye doğru çok daha hızlı hareket eder. Çünkü, tektonik plakalar ve su dolaşımı gibi jeolojik prosesler nedeniyle Dünya’nın mantosundaki boşlukların dolduğunu düşünüyor NASA. Mars’ta boşluk ve kuytu yerlerle dolu olduğundan titreşimlerin akışı kesiliyor.

SEIS çevredeki diğer titreşimleri de aldığından çok duyarlı. Örneğin ani rüzgarlar ya da Insight’ın robotik kolunun hareketi gibi. Bu gibi sesler Dart Vader’ın mekanik nefesi gibi gelebiliyor.

Ayrıca NASA SEIS enstrümanın kendi sesini de yayınladı. Bu sesin güneş batarken veya soğurken, oluştuğu düşünülüyor.

Dinleyeceğiniz ses kaydı 16 Temmuz 2019’da güneş batarken kaydedildi. İşte Mars’ın müzikleri şimdilik bu kadar.

Kaynak: https://www.vice.com/en_us/article/d3a4da/nasa-micd-up-mars-and-uploaded-it-to-soundcloud

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu