Sorting by

×
Bilimİlginç BilimMakalelerMatematikÜtopyaUzay-Zaman

Oyun Teorisi Sayesinde Dünya Dışı Zeki Yaşam Formları Bulunabilir mi?

Manchester Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmada, oyun teorisi olarak bilinen işbirlikçi bir stratejiyle dünya dışı akıllı yaşam arayışı maksimize edilebiliyor. Böylece en olası gelişmiş uygarlığa sinyal yollanabilir.

Astronomical Journal dergisinden astrofizikçi Dr. Eamonn Kerins tarafından yapılan bir araştırmada oyun teorisi temeli bir stratejiyle, galaksimizdeki gelişmiş uzaylı medeniyetlerin bulunabileceği öne sürüldü.

Dünya dışı yaşam arayışının en bilinen projesi olan SETI projesinde iki yaklaşım kullanılıyor. Bunlardan birinde gökyüzünde büyük alanları tarayarak, uzaydaki bir sinyali görme umudu var. İşte bu yaklaşımlar devasa hacimlerdeki veriyi kolayca analiz etmek ve bir sinyal bulmak oldukça zor. Diğer bir alternatif ise yaşamın olabileceği yıldız sistemlerine odaklanmaktır. Bu bize çok geniş bir bilgi sağlasa da, acaba uzayda bizden başkası yok mu?

Dr. Kerins ise oyun teorisini öneriyor:” “Oyun teorisinde koordinasyon oyunları olarak bilinen bu sınıfta birbiriyle iletişim kuramayan iki oyuncu, kazanmak için ortaklık yapmak zorundadır. Aslında SETI’ye dönersek, bizi bulmaya çalışan diğer uygarlıklarla benzeri bir oyun oynuyoruz. Eğer ikimiz de iletişim kurmak istiyorsak, oyun teorisine bakarak en iyi stratejiyi geliştirebiliriz.

Dr.Kerins bu fikrini “Karşılıklı Keşfedilebilirlik” diyor. Yani sinyal aranacak en iyi yer Dünya’nın tespit edilebileceği bir yer olmalıdır.

“Eğer potansiyel olarak yaşanabilir bir gezegen kanıtına sahipsek, diğer medeniyetlerin benzeri bir kanıtı olacaktır. İki taraf da birbirini güçlü bir şekilde SETI’ye yönelerek birbirlerine yönelecek, çünkü kanıt ortak olacağından ikisi de birbirini farkında olacak.”

Geçiş Gezegenlerinde Yaşanabilir Olanlar Var

Yeni teoride geçiş gezegenleri olarak bilinen ve konak yıldızının yanından geçerken yüzünü ona çeviren gezegenler öneriliyor. Kararma etkisi olarak bilinen bu teknikle birçok geçiş gezegeni keşfedildi. Bu sayede dünya benzeri kayalık gezegenler tespit edebiliyor. Ya da atmosferlerinde su buharı var mı yok mu ona bakılabiliyor.

“Peki bu gezegenlerden biri Dünya’nın yörünge düzlemiyle aynı çizgide konumlanmış olabilir mi? Eğer böyleyse Dünya’nın Güneş etrafından geçişini görebilir ve bizimkine benzer bir bilgiye sahip olabilir. Gezegenlerimiz ortak olarak tespit edilebilir olacaktır,” diyor Kerins.

Dünya’nın Güneş etrafından geçerken göründüğü bu bölgeye Dünya Geçiş Bölgesi deniyor. Ayrıca araştırmada geçiş bölgesinde binlerce potansiyel yaşanabilir gezegen olması gerektiğini tahmin ediyorlar.

Dünya Dışı Akıllı Bir Medeniyete Mesaj Yollamalı Mıyız?

Buna rağmen ,onlardan gelen sinyali dinlemeli mi, yoksa onlara sinyal göndermeli miyiz sorusu akılları kurcalıyor. Bazı bilim insanları Stephen Hawking’in uyarısını hatırlatıyor. Hawking, bizden teknolojik olarak çok ileri bir medeniyete sinyal yollarsak, bizi bulup yok etme ihtimalinin olduğunu düşünüyordu. Ayrıca her medeniyet benzer şekilde tespit edilme korkusuna sahip, olabileceğinden sinyal yollamıyor olabilir buna SETI paradoksu deniyor. Dr. Kerins’in çalışması bu paradoksun nasıl çözülebileceğini anlatıyor.

“Dünya Geçiş Bölgesi’nde yer alan gezegenlerdeki medeniyetler kendi geçiş halindeki gezegenlerinin temel kanıtının bizim tarafımızdan görülebildiği veya bizim sinyalimizin onlara ulaşabileceğini bilebilir. Tabi bunu bizde biliyor olacağız. Diğer gezegenlerle ilgili en net görüşe sahip medeniyetlerin sinyal göndermeye en uygun medeniyetler olması mantıklı geliyor. Diğer taraf da bunu bilecek. Karşı taraf bunu bilecek ve bu nedenle bir sinyali izleyip dinlemelidir. “

Araştırmada Dr Kerins, Dünya geçiş bölgesindeki çoğu gezegenin Güneş’e göre düşük kütleli gezegenler olduğu yani Güneş’ten saha soluk olduğunu belirtiyor. Ortak Keşfedilebilirlik teorisini kullanarak, SETI projesinde soluk yıldızlı potansiyel yaşam barındırabilecek gezegenleri hedef alabiliriz.

Araştırma referansı :

Eamonn Kerins. Mutual Detectability: A Targeted SETI Strategy That Avoids the SETI Paradox, The Astronomical Journal (2020). DOI: 10.3847/1538-3881/abcc5f

Kaynak
Phys.org
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu