Sorting by

×
ElektronikMakalelerTeknoloji HaberTıp ve SağlıkYeni İcatlar

Yeni Elektronik Gözlük, Beyin Sinyallerini ve Göz Hareketlerini Takip Edebiliyor

Günümüzde nabız ölçen, adım sayan saatler ya da otomatik olarak odaklanan gözlükler gibi teknolojiler, artık sıradan gelmeye başladı. Fakat  yeni geliştirilen son teknoloji bir elektronik gözlük, kullanıcının beyin dalgalarından sağlığını takip edebiliyor, gözleriyle oyunları kontrol edebiliyor ve güneş geldiğinde güneş gözlüğüne dönüşebiliyor.

Kore Üniversitesi KU-KIST’ten Doç. Dr. Suk-Won Hwang’ın liderlik ettiği bir ekip tarafından geliştirilen prototip bir gözlük, kullanıcının beyin ve göz aktivitesini takip edebiliyor. 3D boyutlu yazıcıyla üretilen çerçevenin saplarına EEG ve EOG sensörleri yerleştirildi.  EEG yani elektroensefalogram sensörleri beynin elektrik aktivitesini ölçerken, elektrookulogram(EOG) sensörleri göz hareketlerini takip ediyor. Elde edilen tüm veri kablosuz olarak aktarılarak işleniyor.

Laboratuvarda yapılan testlerde EEG’nin gönüllülerin alfa ritmleri başarıyla kaydettiği görüldü. EEG verisiyle kişinin sağlık durumu takip edilebilir. Diğer taraftan EOG verisi sayesinde kişi basitçe göz hareketleriyle tetris oynayabiliyor. Bu özellik sayesinde eller kullanılmadan bilgisayarlar veya özel yardımcı aletler kontrol edilebilir. Bu da felçliler için bazı yeni imkanlar sunabilir.

Ayrıca bu elektronik gözlüklerin bir sapında UV ışık sensörü var. Eğer gözünüze yoğun UV ışını gelirse, sensör UV-engelleyen jeli tetikliyor ve gözlük kararıyor. Bu sayede gözlük bir anda güneş gözlüğüne dönüyor.

Aslında buna benzer elektrokromik gözlükler piyasada mevcut.

Son olarak gözlükte kişinin duruşunu veya düşüşünü algılayabilen bir ivmeölçer var. Yaşlılar gibi denge problemi yaşayan kişilerde, bu sensör sayesinde kazalar ilgili kişilere aktarılabilir.

Teknoloji ACS Applied Materials & Interfaces dergisinde yayınlandı.

Kaynak: American Chemical Society

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu