Sorting by

×
Bilimsel GelişmeFizikÜtopyaUzay-Zaman

NASA Kuantum Plazma Motorunu Test Etti, İşe Yarıyor

kuantum motoru

 

NASA’dan bilim insanları tarafından geçtiğimiz sene yürüttükleri çalışmada inanılmaz gözüken bir uzay motoru tasarımını denediler.  İşe yaramaz gözükse de sonunda pek çok farklı tasarım içinden NASA Amerikan yapımı Cannae Drive adı verilen bir sürücüyü test etti. Momentumun korunumu yasasına aykırı gözüken bu cihaz sadece elektrik kullanıyor. Motorun çalışmayacağı düşünülürken motorun çalıştığı görüldü. Sürücüye destek verenler motora mikrodalga iticileri veya kuantum plazma iticileri gibi isimler verirken , çoğu insan da anormal itki cihazı diyor. Eğer NASA bu motoru devreye alırsa yıldızlar arası yolculuklar mümkün kılınabilir.

NASA’ nın ilk test sonuçlarına göre 30 ila 50 mikronewton arası itiş gücü sağlıyor. Yani bugün denenen  iyon iticilerin nerdeyse 1000′ de biri gücünde. Fakat iyon sürücülerini çalıştırmak için halen yakıt gerekirken, yeni motorlar kendi yakıtını kendi üretiyor. Mikrodalga itici üretici  firma ise NASA’nın testte hata yaptığını ve cihazın itiş gücünün normalde çok daha düşük okuduğunu iddia ediyor.

Eğer bu teknoloji onaylanırsa pratik getirileri oldukça fazla olacak. Bu sayede güneş panelleri iticilerin ihtiyaç duyduğu elektriği sağlayarak sürekli ama düşük bir itiş yaratarak uzun vadede oldukça karlı olacak. Bu sayede uyduları yörüngede tutmanın maliyeti düşecek ve uzay gemileri daha hızlı yolculuk edebilecek. Warp sürücüsü ile tanınan Harold White bu sayede Erboğa takım yıldızında bulunan Dünya’ya en yakın ikinci yıldız Proksima Centauri’ye 30 yılda varılabileceğini belirtiyor.Aradaki mesafe ise  4.22 ışık yılını temsil ediyor. Tabi bu arada rölativistik hızlara ulaşılacağından her şey tahmini.

NASA bu konu hakkında çok konuşmak istemese de sürücü üreticileri iticinin nasıl çalıştığı hakkında hipotezler üretiyor. Klasik fiziğin bittiği yerde kuantum fiziği başlıyor. Fiziksel imkansızlardan biri de sürekli hızlanan negatif kütleli fotonlar . Buna rağmen kuantum olasılıksızlıkları hep kuantum seviyesinde kalsa bile , bir atom diğerine geçebilse de halen engeli atlayamaz.

warp motoru

Kuantum vakum dalgalanmaları adı verilen uzay boşluğunda her an oluşan parçacıklar yaratarak , bu kısa ömürlü parçacıklar yararlı bir şekilde kullanılabilir. Böylece bu motorlar kendi yakıtlarının kendileri yaratıyorlar. Bu iticiler bu sanal parçacıkları plazmaya çevirerek, sanki konvansiyonel bir yakıt gibi dışarı püskürterek ilerliyor. Kuantum yakıtı iticinin reaksiyon bölgesinde anlık olarak oluşuyor, böylece toplama ve enjeksiyon düzeneğine gerek kalmıyor. Her şeyi hesaba kattığınızda baya bir heyecanlanmamak elde değil.

Normalde orijinal tasarım the emDrive  isminde ve Roger Shawyer tarafından tasarlandı.  NASA’nın test ettiği versiyon emDrive’dan farklı  olsa da, onlar halen kuantum vakum parçacıklarını yakıt olarak kullanmak istiyor. Sürücüyü uzayda denemek isteseler de , yörünge çalışmaları pahalı. Yine de sonunda bu tarzda bir deneme yapacaklardır. NASA ışıktan hızlı uzay mekikleri üzerinde de çalışıyor. Eski haberimiz için…

emdrive motoru
Emdrive motoru
iyon itki
İyon İtki Motoru

Kaynak : Extremetech

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. merhaba oğuz bey çok güzel elinize sağlık, bende gökyüzü gözlemciliği fizikle ilgili makaleler boş zamanlarımda yeni icatlarla ilgili projeler üzerine çalışıyorum.1- kuantum motoruyla ilgili ülkemizde herhangi bir çalışma varmı, 2 – sesle çalışan robot kontrol ünite otomasyon veya yazılımı varmı.

    1. Türkiye’de uzay mühendisliğiyle ilgili çalışmalar oldukça kısıtlı .Bu nedenle kuantum motoru sadece bir hayal.Sesle çalışan robot devreleri oldukça basit devreler. Lego Mindstormslar ile bu türden robotları yapabilirsiniz.

  2. Geri bildirim: stirling makinesi bazlı elektrik üreteçleri üzerine (V) – hı-tech stırlıng (TR)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu