Sorting by

×
Doğa ve ÇevreElektronikİlginç BilimMakalelerTeknoloji Haber

Polimer Damarlar Üzerinde Çalışan Sayborg Gül Üretildi

sayborg güller

Hayvanlarla makineleri birleştirmek ya da sayborglaştırmak ancak bilim kurgu filmlerinde görebileceğimiz şeyler gibi gelse de , son yıllarda yaşanan gelişmeler sayborgların bilim kurgu olmaktan çıktığını gösteriyor. Alper Bozkurt’un geliştirdiği sayborg hamam böcekleri kurtarma görevleri için geliştiriliyor. Bu konudaki en son gelişme ise, İsveç Linköping Üniversitesi Organik Elektroniği Laboratuvarı’ndan geldi. Bilim insanları güllerde elektronik devre oluşturmayı başardılar.  20 yıl önce laboratuarda ağaçlarda elektronik devreler geliştirilmeye çalışılmıştı, fakat proje fon yetersizliği nedeniyle durdu. İşte sonunda güllerde elektronik devreler oluşturmayı başardılar.

“Sonunda gerçekten bitki santralleri hakkında konuşabileceğiz. Bitkilere sensörler yerleştirerek, klorofillerin ürettiği enerjiyi kullanrak, çevreci antenler veya yeni materyaller geliştirebileceğiz. Herşey doğal olarak gelişecek, bitkileri kullanarak eşsiz ve gelişmiş sistemler oluşturabileceğiz,”diyor Magnus Berggren.

Bilim insanları güllerin damar sistemine yapışabilecek, PEDOT-S adını verdikleri bir polimer kullandılar. Aslında bu klasik iletken polimer türlerinden biri. Kimyasal açılımı ise poli(3,4-ethylenedioxythiophene) olarak geçiyor. Böylece kesilmiş çicek vazoda su emerek, besin üretebilecek. Polimer bitkinin içine girince ksilemde (odun boru) teller oluşturarak, elektrik sinyallerinin iletilmesine imkan tanıyor, böylece bitki gerekli besinleri ve suyu alıyor. Bitkiler insanlar gibi, doğal elektrolitler , maddeler sayesinde elektrik yükü taşıyorlar. Araştırmacılar elektrolitlere teller bağlayarak, transistör ve dijital mantık geçiti oluşturmayı başardı. Ekip benzer polimeri kullanarak yaprakların içindeki polimerin rengini değiştirerek, yapraklarda renkli bir görüntü  bile oluşturabiliyorlar.

Yeni nesil bilgisayarlar bu şekilde yapılamayacak olsa bile, bu teknoloji ekologlar ve bitki bilimciler tarafından çok heyecan verici bulunuyor. Bitkilerin içinde elektronik devreler oluşturarak, bitkilerin yaşam fonksiyonlarına derin bir bakış  sağlanabilir. Ayrıca benzeri bir teknolojiyle kalp sağlığı ya da beyin aktivitesi ölçülebilir. Şimdilik bitkiler yani ekosistemin en önemli parçası için benzeri işlemler yapılabilecek.

Kaynak : http://www.popsci.com/scientists-fuse-electronic-circuits-into-living-roses

Araştırma Referansı : http://advances.sciencemag.org/content/1/10/e1501136

sayborg bitki

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu