Sorting by

×
BiyolojiDoğa ve Çevreİlginç BilimKimya

Yüksek İletkenlikli Köpekbalığı Jeli Yeni Teknolojilere İmkan Tanıyabilir

Araştırmacılar köpek balığı, vatoz ve kedibalıklarının , kurbanları tarafından üretilen zayıf elektrik alanı tespit etmek için kullandıkları yüksek iletkenlikli jelden faydalanabilir. Bu gizemli jelin gelecekteki yeni teknolojilere etkileri olabileceğini belirtiyor.  Lorenzini ampulleri yüzyıllardır biline bir deri organı olsa da , gerçekte bu organın nasıl çalıştığı bilinmemekteydi. Deri gözeneklerinde yer alan bu organlar, elektroduyusal hücrelerde uzun jel dolu kanallar boyunca bağlanıyor. Yeni yapılan araştırmada bu jelin tüm sistemin anahtarı olabileceğini buldular. Lorenzini ampülleri, kıkırdaklı balıkların alt sınıfı yassı solungaçgillerin (elasmobranchii) kafalarında ve altlarında bulunan küçük gözeneklerde görülebiliyor.

Bu yüzey gözenekleri elektroduyusal hücrelere şeffaf, viskoz bir jelle bağlanıyor ki, bu sayede balık diğer hayvanlardan  yayılan zayıf elektrik sinyallerini tespit edebiliyor. Bu sinyaller cm’de 5 nanovolta  kadar düşebiliyor ki bu gerçekten inanılmaz.

lorenzini

Santa Cruz Kaliforniya Üniversitesi, Washington Üniversitesi ve Benaroya Araştırma Enstitüsü’nden bilim insanlarından oluşan bir ekip bu jelin özelliklerini inceleyerek, bugüne kadar bir biyolojik malzemede görülebilecek en yüksek proton iletkenliğine sahip olduğunu buldular. Yaklaşık cm’de 2 ± 1 millisiemens ile jelin iletkenliği süper iletkenliğiyle bilinen Nafion polimerine göre sadece 40 kat daha düşük.

Araştırmanın yazarlarından Santa Cruz Kaliforniya Üniversitesi’nden Prof. Marco Rolandi ‘ye jelin iletkenliğinin proton ileten polimerlerde yeni bir yaklaşım yaratabileceğini de belirtiyor.

“Jeldeki yüksek proton iletkenliğinin gözlenmesi gerçekten çok heyecan verici. Elimizdeki bulgular Lorenzini ampüllerinin elektro duyusal fonksiyonuna ilişkin gelecekteki çalışmalara katkıda bulunacaktır. Organ tümüyle sıradışı özelliklere sahip,” diyor Prof. Rolandi.




Proton iletkenliği pozitif hidrojen iyonların karşı elektronlara yük taşımasıyla oluşan bir elektrik iletkenliği formu. Elektronlar gümüş veya bakır gibi metallere elektron taşıdığında ,proton iletkenliği fotosenteze güç veren önemli bir proses halini alıyor. Proton iletkenleri yakıt hücreleri gibi teknolojik uygulamalarda kullanılabilir. Rolandi köpekbalığı jelinin yeni ve geliştirmiş materyallerin ve hatta yeni sensör teknolojisinin yaratımında rol oynayabileceğini düşünüyor.

sharkjelly-1

Kaynak: http://www.sciencealert.com/the-most-powerful-proton-conductor-in-the-natural-world-is-this-weird-jelly-found-inside-a-shark-s-head

http://www.gizmag.com/shark-jelly-conductive/43342/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu