Sorting by

×
KimyaMetalurjiYeni İcatlar

Yeni Nesil Beton Esneyerek Çatlamayı Engelliyor

Beton kaldırımlar için iyi bir malzeme olsa da, zamanla basınç altında çatlayabilir. Singapur Nanyang Technological Üniversitesi’nden bilim insanları esnek beton üreterek buna bir alternatif geliştirdiler. Ayrıca malzeme ince ve hafif kaldırım plakaları şeklinde üretilebiliyor.

Normalde beton çimento, çakıl, kum ve su karışımlarından yapılabilir. ConFlexPave adı verilen bu yeni malzeme polimer mikro fiberler içeriyor. Bu madde insan saçından daha ince ve ağırlığı dağıtarak tüm kaldırım plakası boyunca eşit şekilde yayılabilir.

ConFlexPave adı verilen malzemenin metaller kadar dayanıklı olduğu ve ayrıca normal betonlara göre , iki kat bükülmeye karşı daha dayanıklı olduğu belirtiliyor. Ayrıca mikrofiberler sayesinde materyalin kaymaya karşı direnç kazandığı da iddia ediliyor.

Araştırmacılar fabrikada üretilebilecek bu beton karoların, hemen inşaat sahasına getirilerek döşenebileceği belirtiliyor. Böylece hem zaman kazancı sağlayabilir hem de hasar gören levhalar kolayca konularak değiştirilebilir. Tabi normalde kırılgan beton plakalardan daha dayanıklı olmaları da cabası.

ConFlexPave bir süredir tablet büyüklüğündeki parçalar test ediyor. Yakında üretilecek plakaların yaya ve araç trafiğinde önümüzde 3 yıl boyunca üniversite kampüsü gibi yerlerde test edileceği belirtiliyor.

esnek beton dayanım

Kaynak : NewAtlas

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Geri bildirim: Yeni Nesil Beton Esneyerek Çatlamayı Engelliyor - Herşeyolog
  2. Geri bildirim: Yeni Nesil Beton Esneyerek Çatlamayı Engelliyor - HaberGaraj.com
  3. Geri bildirim: Esneyerek Çatlamayı Önleyen Yeni Nesil Beton Üretildi – Metalurji ve Malzeme Bilimleri Sitesi
  4. Geri bildirim: Yeni Nesil Esnek Beton - #daimabilgi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu