Sorting by

×
BilgisayarDeneyselGenelTeknoloji HaberYeni İcatlar

Küp Uydular İçin Suyla Çalışan Mikro İtici Üretildi

Imperial Kolej minyatür uydular için silikon çip teknolojisiyle iridyum katalizörlü çok küçük bir itici tasarladı. ICE-Cube Thruster adı verilen itici sadece 20 watt elektrik akımıyla 1,25 milinewton güç üretiyor.

CubeSat(küp uydu) adı verilen bu mini uydular, 10 kg’dan daha hafif geliyor ve günümüzdeki uydulardan çok daha küçük boyuttadır. KüpSat uydularındaki en büyük problemden biri roket iticileri için çok küçük olmalarıdır. Bu iticilerin sadece küçük olmasının yanında, aynı zamanda basit, basınçsız, düşük güç tüketimli ve toksik materyal içermemesi gerekiyor.

ESA tarafından kurulan ICE-Cube Thruster şirketinin ürettiği bu itici çip, küçük olma kriterini başarıyla sağlıyor. İtici çip o kadar küçük ki, ancak bir tırnak büyüklünde ve ateşleme odası ve nozulu sadece 1 mm uzunluğundadır. 185 saniye boyunca itiş sağlayabilmektedir. 1,25 milinewton itiş sağlayan bu iticinin gücü, Uzay Mekiğinde kullanılan iticilerin 500 milyonda birine denk geliyor.

İşin ilginç tarafı ICE-Cube iticisi yakıt olarak sadece su kullanıyor. 20 W elektrik akımıyla suyun elektroliziyle suyu oksijen ve hidrojene ayırıyor. İşte bu sayede yanma odasında hidrojen ve oksijen yakılarak, KüpSat’ın manevrası sağlanıyor.

Yakıt olarak su kullanıldığından , hem çevreci hem de depolama için basınca ihtiyaç duyulmuyor. Yanma odası ve nozulu iki boyutta üretmek için Mikro-Elektrik Mekanik Sistemler (MEMS) teknolojisi kullanmak gerekiyor. Bu teknik sayesinde mikrometre altı toleranslarda silikon tabakaları işlemek mümkün olabiliyor.  

Çip teknolojisi sayesinde iticileri üretmekle kalmayıp, seri üretime geçilmesine imkan tanıyor.

Kaynak:  ESA

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu