Sorting by

×
MakalelerPaleontoloji

Yeni Bilimsel Araştırmaya Göre Köpekler Avrupa’da Evcilleştirilmiş Kurtlar

Bilim insanları yeni yöntemler kullanarak binlerce yıl önce yaşayan köpeklerin, kurtların evcilleştirilmesiyle Avrupa’da yayıldığını gösteriyor. Kurt ve köpek fosillerinden alınan DNA’lar karşılaştırıldı. Bugüne genetik teknolojisinde gerçekleşen ilerleme yardımıyla ancak yapılabilen detaylı kıyaslamalar sonucunda ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Bugünkü pek çok evcil köpek türünün eski kurt türleriyle bugünkü kurt türlerinden daha fazla benzerlik taşıdığı ortaya çıktı.

“Bugün nesli tükenen bu eski kurt popülasyonları, muhtemelen Avrupa’da yaşıyordu ve bugünkü evcil köpeklerin atalarıydı,” diyor Kaliforniya Üniversitesi’ nden biyolog Robert Wayne.

Science dergisinde yayınlanan yeni araştırma Avrupa kurtlarının 18,800 ila 32,100 yıl önce tarımın başlamasından önce yaşadığını gösteriyor. Wayne’e  göre, giderek avcı-toplayıcı topluluklara yakın yaşamaya başladı. Muhtemelen kurtlar, avcılardan kalan cesetleri yiyordu ve belki de avcıların av bulmasına yarayıp, tehlikelere karşı uyarıyordu. Köpekler insanların evcilleştirdiği en büyük tür.

“Bence çok özel bir şey. Bunlar açıkça evcilleştirilmiş en eski tür. Tabi bizi öldürebilecek bir şeyin bizim nasıl bizim en iyi dostumuz olup, bizle yatıp kalkabilmesinin nasıl olduğu gerçekten bir bulmaca,” diyor Wayne. İşte bilim insanları bu problemi yıllardır çözmeye çalışıyor. Yeni araştırmaya bu teze yeni bir yaklaşım getiriyor. Önceki genetik çalışmalarda modern köpekler ve kurtların Orta Doğu ve Doğu Asya’da evcilleştirildiği öne sürülmüştü. Fakat 15,000 ila 36,000 yıl öncesine dayanan bilinen en eski köpek fosilleri, köpeklerin Batı Avrupa ve Sibirya’ dan gelmiş olabileceğini gösteriyor.

Köpek fosili
Belçika’ da bir mağarada bulunan köpek kafatası 36,000 yıllık. Bu kafatasının bugünkü köpekler ve kurtların doğrudan atası olabileceği düşünülüyor.

Yapılan son çalışmada Finlandiya Turku Üniversitesi’ nden Olaf Thalmann ve meslektaşları, 18 eski türün kemikleri ve dişlerinden mitokondriyal DNA’yı çıkararak analiz etti. Bunların bazıları kurda bazıları köpeğe benziyordu. “ Bu eski köpeklerden bazıları kısa yüzlüykeni bazıları danua gibi büyük. Danua gibi olmasına rağmen bunlar açıkça modern kurtlara benzemiyor,” diyor Wayne.

Alınan eski DNA, 77 köpek, 49 kurt türünü ve 4 çakal türüyle kıyaslandı.  Köpkeler dört farklı gruba konulabilir. Bu grupların biri halen Avrupa’da bulunan modern kurt sekanslarıyla üçü ise eski köpek ve kurt gruplarıyla alakalı.

Şimdilik sadece mitokondriyal DNA üzerinde test yapıldığı için tartışmaların süreceği belirtiliyor. Ayrıca bilim insanları genelde Avrupa’ daki fosillere baktığından Çin gibi bölgelerde çalışmalar yok.

Bu araştırmanın diğer araştırmalara ön ayak olacağı ve bir başlangıç olduğu düşünülüyor.

Araştırma Referansı :

  1. O. Thalmann, B. Shapiro, P. Cui, V. J. Schuenemann, S. K. Sawyer, D. L. Greenfield, M. B. Germonpré, M. V. Sablin, F. López-Giráldez, X. Domingo-Roura, H. Napierala, H-P. Uerpmann, D. M. Loponte, A. A. Acosta, L. Giemsch, R. W. Schmitz, B. Worthington, J. E. Buikstra, A. Druzhkova, A. S. Graphodatsky, N. D. Ovodov, N. Wahlberg, A. H. Freedman, R. M. Schweizer, K.-P. Koepfli, J. A. Leonard, M. Meyer, J. Krause, S. Pääbo, R. E. Green, R. K. Wayne. Complete Mitochondrial Genomes of Ancient Canids Suggest a European Origin of Domestic DogsScience, 2013 DOI:10.1126/science.1243650

Kaynak : http://www.npr.org/2013/11/14/244988049/old-dogs-new-data-canines-may-have-been-domesticated-in-europe

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu