2005’ de Cassini uzay gemisi Dünya’ ya buzlu Satürn uydusu (ayı )Enceladus’ dan yüksek su buharı ve buzlu yüzeyde “kaplan çizgileri” olarak da tasvir edilen fotoğraflar gönderdi. En azından 500 km çapa sahip Enceladus için bu gerçekten büyük bir haberdi. İşte bu nedenle bilim insanları Enceladus’un altında büyük bir su rezervi olduğu hipotezini kurdu. İşte günümüze gelindiğinde Cassini’nin topladığı yerçekimi ölçümleri birleştirilerek, Enceladus’un Güney kutbu yakınlarında bu kaplan çizgilerinin altında dev bir yüzeyaltı okyanusa ev sahipliği ettiğini gösterdi.
“ İlk kez jeofiziksel metot yardımıyla Enceladus’un iç yapısını inceleyerek, güney kutbunun 50 km altında dev bir okyanus olma olasılığını gördük. Bu da güney kutbundaki bu kırıklardan neden su fışkırdığını açıklıyor “, diyor Kaliforniya Teknik Üniversitesi’nden Marvin L. Goldberger Gezegen Bilimleri David Stevenson.
Enceladus gibi gezegensel cisimler Cassini’nin uçuş yörüngesini etkileyebiliyor. Çünkü sudandolayı yarattığı bir çekim etkisi mevcut. Suyun yoğunluğu buzdan daha fazla olduğundan bu gibi gök cisimlerinde çekim etkisi daha fazla olabiliyor. Bu gibi ölçümler daha önce Dünya için de yapıldı. Yapılan ilk ölçümlerde Everest Dağı gibi dağların aslında çekimi çok da etkilemediği görüldü. Çünkü bu gibi jeolojik şekillerin dibe indikçe yoğunlukları azalıyor bu nedenle çekime etkiyen kütle değişebiliyor.
Enceladus’da buzun altında buzdan daha yoğun olan maddenin su olması akla en yatkın çözüm olarak görülüyor. Kaplan çizgilerinin de muhtemel olarak yüzeye sızan su nedeniyle gerçekleştiği belirtiliyor.
Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2014/04/140403142019.htm
Araştırma Referansı:
- L. Iess, D. J. Stevenson, M. Parisi, D. Hemingway, R. A. Jacobson, J. I. Lunine, F. Nimmo, J. W. Armstrong, S. W. Asmar, M. Ducci, and P. Tortora. The Gravity Field and Interior Structure of Enceladus. Science, 4 April 2014 DOI:10.1126/science.1250551