Sorting by

×
Bilimsel GelişmeBiyolojiGenetikHaberlerMakalelerTıp ve Sağlık

Deneysel mRNA Koronavirüs Aşısının Bağışıklık Tepkisi Ürettiği Gösterildi

Koronavirüs(COVID-19) hastalığının tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen, m-RNA-1273 adı aşının 1. Faz denemesi sonuçları açıklandı. Aşının SARS-CoV-2 virüsünü iyi tolere ederek, sağlıklı yetişkinlerde nötralize antibadi aktivitesi cevabı oluşturduğu gösterildi. Araştırmaya dair ara sonuçlar, New England Journal of Medicine dergisinde yayınlandı.

Devam eden 1. Faz çalışması Ulusal Sağlık Enstitüsü(NIH)’ne bağlı Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIAID) tarafından desteklenen deneysel aşı; Moderna’nın araştırmacılarıyla birlikte geliştiriliyor. Moderna tarafından üretilen, m-RNA-1273  koronavirüs spike(diken) proteinlerini nötralize eden antibadileri tetikleyecek şekilde tasarlandı. Bilindiği gibi koronavirüs insan hücrelerine girmek için bu spike proteinlerini kullanıyor.

İlk deneme, 16 Mart’ta Kaiser Permanente Washington Sağlık Araştırmaları Enstitüsü’nde Dr. Lisa A. Jackson liderliğinde aday aşının ilk katılımcıya verilmesiyle başladı. Ara raporda ilk 45 katılımcıya dair ilk detaylar verildi. Yaşları 18-55 arasında değişen ilk 45 katılımcı 15 kişilik gruplara ayrıldı. Bu katılımcılar 28 gün arayla, 2 intramusküler enjeksiyon olmak üzere; 25,100 veya 250 mikrogramlık(mcg)deneysel aşı dozajlarını aldı. 42 katılımcı iki planlanan enjeksiyonu da aldı.  

Sonradan 55 Yaş Üstü Katılımcılar da Eklendi

Nisan ayında ise deneme genişletilerek, 55 yaşından büyük katılımcılar da eklendi ve katılımcı sayısı 120’ye çıktı. Buna rağmen yeni yayınlanan rapor şimdilik sadece 18-55 yaş arasını içeriyor.

Güvenlik açısından risk yaratacak kadar ciddi bir yan etki raporlanmadı. Bununla birlikte katılımcıların yarısından fazlasında yorgunluk,baş ağrısı,üşüme,myalji(kas ağrısı) veya enjeksiyon bölgesinde ağrılar gibi yan etkiler görüldü. Sistemik yan etkiler, özellikle takip eden ikinci enjeksiyonda oldukça yaygın olmakla beraber, bu bireylerin en yüksek dozu aldığını da bildirmekte fayda var. Farklı aşı dozajlarına bağlı olarak, yan etkiler ve immün tepkileri de dikkat alınarak planlanan 2. ve 3. Faz klinik denemelerine devam edilecek.

Yapılan ara analizde ,ikinci enjeksiyondan 43 gün sonra aşı tarafından tetiklenen nötralizasyon aktivitesi seviyelerine de yer verildi. İki doz aşı sonrası oluşan yüksek nötralize antibadi aktivite seviyesinin, COVID-19 hastalığı geçirdikten sonra iyileşen hastaların ortalamasından daha yüksek olduğu da gözlendi.

Moderna sponsorluğundaki mRNA-1273 aşısı için ikinci faz denemeleri Mayıs ayında başlarken, üçüncü faz etkinlik çalışmalarının Temmuz 2020 başlaması planlanıyor.

Faz 1 klinik deneme tasarımı hakkında ek bilgiyi, NCT04283461 tanımlayıcısıyla  ClinicalTrials.gov adresinde bulabilirsiniz. Bu deneme kısmen NIAID’nin UM1AI148373 (Kaiser Permanente Washington) UM1AI148576 (Emory Üniversitesi) ve UM1AI148684 (Bulaşıcı Hastalıklar Klinik Araştırma Konsorsiyumu) nolu hibeleri ​​tarafından desteklenmiştir. MRNA-1273 Faz 1 malzemesinin üretimi için finansman, Epidemik Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu (CEPI) tarafından sağlanmıştır.

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200714171338.htm

Araştırma Referansı:

Lisa A. Jackson, Evan J. Anderson, Nadine G. Rouphael, Paul C. Roberts, Mamodikoe Makhene, Rhea N. Coler, Michele P. McCullough, James D. Chappell, Mark R. Denison, Laura J. Stevens, Andrea J. Pruijssers, Adrian McDermott, Britta Flach, Nicole A. Doria-Rose, Kizzmekia S. Corbett, Kaitlyn M. Morabito, Sijy O’Dell, Stephen D. Schmidt, Phillip A. Swanson, II, Marcelino Padilla, John R. Mascola, Kathleen M. Neuzil, Hamilton Bennett, Wellington Sun, Etza Peters, Mat Makowski, Jim Albert, Kaitlyn Cross, Wendy Buchanan, Rhonda Pikaart-Tautges, Julie E. Ledgerwood, Barney S. Graham, John H. Beigel, for the mRNA-1273 Study Group. An mRNA Vaccine against SARS-CoV-2 — Preliminary ReportNew England Journal of Medicine, July 14, 2020; DOI: 10.1056/NEJMoa2022483

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu