Sorting by

×
BiyolojiMakalelerÜtopya

Uzaylılardan Ses Çıkmıyor Çünkü Hepsi Öldü

uzayda hayat öldü

Diğer gezegenlerde hayat daha evrilmeden bitti, o yüzden uzaylılar olmayabilir. Avustralya Ulusal Üniversitesi(ANU) astrobiyologlar diğer gezegenlerde hayatın kısa ve çabuk bir şekilde bittiğini düşünüyor. Bilim insanları yeni bir hayatın nasıl geliştiğini anlamak için yaptıkları çalışmada , yeni gelişen gezegenlerde ısınma veya soğumadan dolayı hayatın tükenmiş olabileceğini farkına vardı.

“Evren muhtemelen yaşanabilir gezegenlerle dolu ve çoğu bilim adamı uzaylılarla dolu olduğunu düşünüyor. Hayatın başları çok kırılgandır, bundan dolayı hayatta kalmak için hızla evrilmenin nadir olduğuna inanıyoruz,” diyor araştırmanın baş yazarı ANU’dan Dr. Aditya Chopra

“Çoğu erken gezegen ortamları dengesizdir. Yaşanabilir bir gezegen olması için hayat formlarının sera gazlarıyla düzenlenerek su ve karbon dioksitin yüzey sıcaklıklarını koruması gerekir.”

4 milyar yıl öncesine kadar Dünya, Venüs ve Mars hepsi yaşanabilir gezegenlerdi. Buna rağmen bir milyar önce oluşum sonrası Venüs ısındı ve Mars dondu.

Venüs ve Mars’da bir mikrobiyal hayat varsa da hızla değişen doğaya adapte olamadığını belirtiyor’ ANU Gezegen Bilimleri Enstitüsü’nden Charley Lineweaver.

Dünya’daki yaşam muhtemelen gezegen ikliminin stabilize olmasında başrolü oynuyor. Neden halen uzaylıların izlerine rastlamadığımıza gelince, gezegenin yüzeyindeki döngülere hızla uyum sağlamanın zorluğu daha muhtemel görünüyor.

Nemli, kayalık gezegenler, bileşenler ve enerji kaynaklarının hayat için hazır olmaları gerekiyor. Buna rağmen, fizikçi Enrico Fermi 1950’lerde hayatta kalan dünya dışında yaşama dair işaretlerin bulunmadığını belirtmişti.

Fermi paradoksuna, makul bir çözüm olduğunu belirten araştırmacılar, yakın evrensel erken yok oluşa “Gaian Darboğazı” ismini verdiler.

“Gaian Darboğazı modelinin merak uyandıran bir tahmini de, evrendeki fosillerin büyük çoğunluğunun tükenen mikrobiyal hayata dair olduğu, dinozorlar ya da insansılar gibi evrilmesi milyarlarca yıl süren çok hücreli gelişmiş türlere ait olamayacağıdır,” diyor Yrd. Doç. Dr. Lineweaver.

Kaynak: ScienceDaily

Referans ve İleri Okuma :

  1. Aditya Chopra, Charles H. Lineweaver. The Case for a Gaian Bottleneck: The Biology of Habitability. Astrobiology, 2016; 16 (1): 7 DOI: 10.1089/ast.2015.1387

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu