Sorting by

×
Deneyselİlginç BilimMakalelerPsikoloji

24 Saat Uykusuzluk Şizofreni Benzeri Semptomlar Gösterebilir

uykusuzluk

24 saat uykusuzluk sağlıklı insanların şizofreni benzeri semptomlar göstermesine neden olabiliyor. Bonn Üniversitesi ve İngiltere King Koleji’nden bilim adamlarının yaptığı keşif  Neuroscience araştırma dergisinde yayınlandı.Bilim insanlarının yaptığı bu keşif özellikle gece vardiyasında çalışan insanlar için önem taşıyor. Ayrıca uykusuzluk psikoz tedavisinin geliştirilmesinde model olarak kullanılıyor. Psikozda gerçeklik kaybıyla bağlantılı olarak halüsinasyonlar ve düşler görülüyor. Aslında bu sanki Dövüş Kulübü’nden bir sahne gibi geliyor. Bir kaç gündür uykusuz kalan  Tyler Durden, artık hayaller görmeye başlamıştır. Sonunda şizofren bile olur. Gerçi filmde Tyler gerçekten şizofren oluyor sonunda ama araştırmada tümüyle şizofrenliğe ilişkin bulgular yok.  

Şizofreni kaynaklı bu kronik form bozukluklar ve algısal sorunlar içeriyor. Bu insanların sesler duyduğu belirtiliyor. Psikozlar en şiddetli akıl hastalıkları arasında gösteriliyor. Bonn Üniversitesi’nden araştırmacılar sağlıklı hastaları 24 saat uykusuz bıraktıklarında psikoz ve şizofreni benzeri semptomlar gözlemlediler. “Öyle görünüyor ki, uykusuz bir gece konsantrasyon kabiliyetinde bozulmaya neden oluyor. Fakat şizofreni benzeri semptomlar saptamamız gerçekten bizi şaşırttı,” diyor Bilişşel Psikoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ulrich Ettinger .

uykusuz şizofren

 

Bonn Üniversitesi ve İngiltere King Koleji Psikiyatri Bölümü‘nden bilim insanları iki farklı cinsiyetten 18 ila 40 yaş arası 24 sağlıklı sübjeyi  inceledi. Başlangıçta sübjeler laboratuvarda uyudu. Bir hafta sonra bütün gece film, oyunlar yürüyüş yaparak uyanık tutuldular. Sabahında katılımcılara hisleri ve düşünceleri soruldu. Ayrıca sübjelerin prepals inhibisyonları ölçüldü.

“Prepals inhibisyonları beynin filtreleme özelliğini göstermek için kullanılır. Deneyde katılımcılara kulaklıktan yüksek ses verilerek ürkme tepkileri ölçüldü. Sonrasında katılımcıların yüzünde elektrotlarla kasılma görüldü. Eğer zayıf bir prepals verilirse ürkme tepkisi de az oluyor. Prepals inhibisyonu beynin filitreleme özelliğini simgeliyor: Filitreleme duyusal aşırı yüklemeyi önem sırasında göre belirleyerek engelliyor,” diyor Dr. Petrovsky.

Fakat uykusuz gecelerden sonra beynin filitreleme özelliğinde önemli derecede azalma görüldü. Bu gibi dikkat bozuklukları şizofrenide görülüyor. Uykusuzlukla beraber ışık,renk ve parlaklığa daha duyarlı hale geliniyor. Hatta koklama ve akıl sekmesi görülüyor. Gece uykusuz kalmak düşünce ve vücut algısında değişime neden oluyor.

Yine iyi bir uyku çektikten sonra bu semptomlar kayboluyor. Uykusuzluk sübjektif semptomlar için iyi bir model olabilir.

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140707121415.htm

  1. N. Petrovsky, U. Ettinger, A. Hill, L. Frenzel, I. Meyhofer, M. Wagner, J. Backhaus, V. Kumari. Sleep Deprivation Disrupts Prepulse Inhibition and Induces Psychosis-Like Symptoms in Healthy HumansJournal of Neuroscience, 2014; 34 (27): 9134 DOI: 10.1523/JNEUROSCI.0904-14.2014

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu