Çin Northeast Normal Üniversitesi’nden bilim insanların oluşan bir ekip, deniz suyundan uranyum elde etmek için yeni bir elektrokimyasal bir metot geliştirdi. Bu metot sayesinde denizlerden verimli bir şekilde uranyum elde edilebilir.
Toprakta yaklaşık 8 milyon ton civarında uranyum rezervi olduğu düşünülüyor. Aslen bu miktarda uranyum bile nükleer yakıt bile mevcut teknolojiyle dünyadaki nükleer reaktörleri yüzlerce yıl çalıştırabilir. Bununla beraber, deniz suyunda ise tahmini olarak çözünmüş 4.5 milyar ton uranil iyonu olduğu düşünülüyor. Yani denizden uranyum geri kazanılabilirse, milyarlarca yıl nükleer reaktörleri çalıştırabilecek kadar uranyum elde edebiliriz.
İşte Northeast Normal Üniversitesi’nden Rui Zhao ve Guangshan Zhu liderliğindeki ekip, bu radyoaktif zenginlikleri çıkarmanın yeni bir yolunu arıyor. Aslında, denizden uranyum eldesi fikri yeni bir fikir değil. Geçmişte diğer araştırmacılar polimer matları , iletken fiberleri ve diğer yöntemleri kullanmayı denedi. Şimdiyse Northeast Normal Üniversitesi ekibi, iki özel monomerle kaplanmış ve hidroksilamin hidroklorür ile işlenmiş karbon fiberlerden dokunmuş esnek ve emici bir kumaş geliştirdi. Bu gözenekli kumaş, uranil iyonlarını yakalayan amidoksim için küçük cepler sağlıyor.
Bu proses aynı bir lise deneyi gibi kolayca yapılabiliyor. Kumaş parçası deniz suyu ve uranil iyonları çözeltisine yerleştirildiğinde bir katot görevi görüyor. Ayrıca bir de grafit anot ekleniyor. Akım verildiğinde katot kumaş üzerinde uranyum bileşiği çöküyor.
Yapılan testlerde , 24 gün içinde 1 gram suda 12,6 mg uranyum elde edilebildiği görüldü. Bu da yöntem benzer yöntemlere kıyasla gerçekten daha hızlı ve yüksek verimle uranyum elde edilebileceğini gösteriyor.
Denizlerden uranyum kazanımı temiz bir teknoloji gibi gözükse de reaktörlerde kullanılan uranyumun yan ürünleri plutonyum vb. nükleer maddeleri bertaraf etmenin halen yolları aranıyor. Bu atıklar halen özel proseslerle depolanıyor. Buna karşın, füzyon gibi yeni nükleer enerji yöntemleri uranyum reaktörlerine göre çok daha verimli ve temiz enerji kaynağı olacaktır.
Araştırma ACS Central Science dergisinde yayınlandı.
Kaynak: American Chemical Society
Bir Yorum