Victoria Üniversitesi’nden John Oleson, Ürdün’de bulunan bir objenin bilinen en eski satranç taşı olabileceğini raporladı. American Schools of Oriental Research’de geçenlerde yaptığı sunumda bu objenin ne anlama geldiğini ve neler sunabileceğini anlattı.
Tarihçiler, satranç oyununun 1500 yıl evvelinde Hindistan’da doğduğuna inanıyor.Bununla beraber oyunun, kuralların ve taşların isminin zamanla değiştiğine inanılıyor. Satranç bulunmasıyla beraber tüm dünyaya yayıldı. Oleson, İslam dünyasında satranç oyununa dair referansların M.S 7.y.y.’a kadar gittiğini ve eskiden çok popüler bir oyun izlenimi verdiğini belirtiyor.
Sunumunda Ürdün’de 1991’de bulunan kumtaşına oyulmuş bu 2 ayaklı objenin, yaklaşık 1300 yıl ötesine tarihlendiğini belirtiyor. Oleson bulunan bu taşın diğer erken dönem İslam dünyası satranç objelerine çok benzediğini, özellikle de kaleye(rook) benzediğini belirtiyor. Modern satranç oyununda bu taş ortaçağ kulesine benzemektedir. Ürdün ve Yakın Doğu’da kale taşı ağaç,taş veya fildişinden yapılırdı ve bu taşa çok benzerdi. Sağa-sola,ileri-geriye düz olarak ilerleyebilmektedir. Erken dönemlerde kale taşının iki atlı savaş arabası gibi de gösterildiği olmuştur.
Kumtaşından yapılma bu kale Humayma bölgesinde bulundu. Bu alan Asya ve Yakın Doğu rotasında bulunan ticaret yolunda bulunmuştur. Humayma Abbasilerin elinde olan bir ticaret yoluydu. Abbasiler Irak ve Suriye arasındaki yolu kontrol ederdi. Eldeki tüm veriler birleştirildiğinde; bu kale taşının satranç taşının muhtemelen en eski satranç taşı tasarımı örneğine sahip olduğu söylenebilir. Tabi yine de bu satranç taşının neden böylesine bir tasarıma sahip olduğunu da doğrulamak için, daha fazla çalışma gerekiyor.
Kaynak: https://phys.org/news/2019-11-chess-piece-jordan-world-oldest.html
Bir Yorum