Sorting by

×
Alternatif EnerjiElektronikFizikİlginç BilimMakalelerYeni İcatlar

Gece Soğuğundan Elektrik Üretebilen Jeneratör Yapıldı

Günümüzde güneş pillerinin en büyük dezavantajı gün içinde elektrik üretirken, gece üretememesidir. Kaliforniya Üniversitesi’nden (UCLA) mühendisler , güneş pillerinin tam tersi şekilde çalışacak bir cihaz icat ettiler. Bu cihaz soğuk gecelerde bir Led lambayı yakabilecek kadar enerji üretebiliyor.

Cihaz termoelektrik prensibiyle çalışıyor, yani elektrik akımı iki yüzey arasındaki sıcaklık farkıyla yaratılıyor. Bu fikirden yola çıkarak araba egzozlarından çıkan gazla aracın aküsü şarj edilebilir,kamp ocağından elektrik elde edilerek telefon şarj edilebiliyor ya da giysilerden elektrik elde edilebiliyor.

Bu termoelektrik cihazda ise diğer bir fenomen kullanılıyor radyasyon yayınım soğumasıdır. Bu proses özellikle geceleri soğuyan yüzeylerde görülüyor. Geceleri atmosferin engellemediği kızılötesi enerji yayılarak yüzeyi soğutuyor. Daha önce enerji kullanmadan, radyasyon soğumasıyla binaların soğutulması üzerine yapılan deneylerin umut vadettiği görülmüştü.

İşte UCLA’dan araştırmacılar bu iki prensibi birleştirerek kendi termoelektrik jeneratörlerini ürettiler. Bu cihaz siyaha boyanmış alüminyum bir disk ve alüminize mylar iler sarılmış polistiren kaptan oluşuyor. Böylece içerde hava daha sıcak tutularak, diskin gökyüzüne dönük kısmı soğuk kalıyor.

Termo elektrik modülü bu disk ve çevreleyen hava arasındaki sıcaklık farkını kullanarak elektrik üretiyor. Modül voltaj yükseltici konvertöre bağlandığında küçük bir led ışığı yakarak parlak tutmaya yetecek kadar enerji üretiyor.

Ekip sistemi çatıda bir gece boyunca test ettiğinde jeneratörün 6 saatin üstünde enerji verdiğini ölçtü. Sistem m2 başına 25 mW üretebiliyor. Böylece sadece sistemin işe yaradığını kanıtlamakla kalmayıp, sistemin kolaylıkla 0.5 W/m2 güce çıkarılabileceğini belirtiyor.

Araştırmacılar bu sistemin, güneş panelleri ile kombine çalışarak güneş battıktan sonra da saatlerce ortam enerjisini dönüştürebileceğini belirtiyor.  

Araştırma Joule dergisinde yayınlandı.

Araştırma Referansı:

  1. Aaswath P. Raman, Wei Li, Shanhui Fan. Generating Light from DarknessJoule, 2019; DOI: 10.1016/j.joule.2019.08.009

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190912111015.htm

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Customizeable news platform

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu