Sorting by

×
Tıp ve SağlıkYeni İcatlar

Yeni Tansiyon Aleti Teknolojisi Manşetlere Son Veriyor

cuffless-blood-pressure-estimation-2

Genelde tansiyon şişen bir kol veya bilek bandından ölçülür. Pek de rahat olmayan bu teknik, ancak o andaki kan basıncını gösterir. Monash Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Bilgisayar Sistemleri Mühendisliği’nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yüce liderliğinde araştırmacılar manşetsiz kan basıncı tahmin sistemlerine alternatif olarak saatler boyu giyilebilir ve kablosuz olarak gerçek zamanlı okumalar yapabilecek bir sistem geliştirdi.
İlk olarak bu sistem ilk manşetsiz sistem değil. Fakat Mehmet Yüce’ye göre bu sistemin önemli bir avantajı var.
“Mevcut teknolojiler optik atım dalgası ya da fotopletismografik sensörle önkol atardamarı ya da parmaktan tansiyon tahmini yapıyor. Fakat biz radar teknolojisi kullanarak, daha kolay ve rahat ölçüm yaparken, vücuda herhangi bir basınç uygulamıyoruz,” diyor Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yüce.
Bu sistem elbisenin altında cildin üzerine giyilecek birkaç sensör içeriyor. Kanın bu sensörler arasındaki yolculuğunu ölçerek, hastanın “atım dalga hızını” ölçerek doğru şekilde kan basıncını ölçmek mümkün hale geliyor.
Yüce ve ekibi laboratuvardaki protipi , küçük internet bağlantılı bir modüle dönüştürerek ticarileştirmek için çalışıyor. Bu sayede 24 saat boyunca tansiyon görüntülenerek, doktora eş zamanlı bilgi gönderilebilecek.
Aratıştırma geçenlerde 37. IEEE Tıp ve Biyolojide Mühendislik Ulusal Konferansı’nda sunuldu.
Mehmet Yüce’ yi çalışmasından dolayı tebrik ederiz.

Kaynak :Gizmag

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu