
Hiç cep telefonunuzun ekstra bir pile ihtiyaç duymayacağı ya da elektrikli arabaların batarya yerine enerjiyi şasilerinde toplayabildiğini düşündünüz mü? Vanderbilt Üniversitesi’nden bilim adamları pilleri ve güç aktarım kablolarını çöpe atabilecek yapısal süper kondansatörleri yapabileceklerine inanarak bunu hayata geçirmeyi başardılar. Yapısal süperkapasitörler sayesinde enerji doğrudan yapım materyalinde depolanarak gerçek hayattaki mekanik streste ayakta kalabilecek malzemeleri tecrübe diyorlar.
Yeni kapasitörler gri bir yonga plakasına benziyor , silikon elektrotlar iç yüzeylerindeki nano boyuttaki porlar kimyasallarla işlenerek oluşturuluyor. Pillerde kimyasal reaksiyonlarda depolanan enerjinin aksine, süper kapasitörlerde enerji yüzeydeki elektriksel olarak yüklenmiş iyonların porlu gözeneklerinde depolanıyor. En son yapılan testte süper kapasitörlerin 80 gramlık vibrasyonal hızlandırmalar ve 44 psi basınç altında güç depolama verme kabiliyetinin sorunsuz çalıştığı görüldü.
Vanderbilt Üniversitesi Makine Mühendisliği’nden Cary Pint, bu sayede ilk kez statik yüklemeler ve vibrasyonlar altında önemli miktarda elektrik depolayıp ve boşaltabilen bir süper kapasitör yaptıklarını iddia ediyor.
Bu tarz materyaller sayesinde verimli bir şekilde enerji depolanabilir ve bu maddelere depolanan enerji güvenle kullanılabilir. Örneğin, bir evin duvarlarına depolanan enerji evin aydınlatmasında kullanılabilir. Güneş enerjisi bu sayede depolanarak istenildiğinde kullanılabilir. Saatlerce şarj edilip, sonrasında birkaç bin kez kullanılıp atılan pillere göre bu cihazlar milyonlarca kez şarj edilebilir ve sadece bu birkaç dakika alır. Süper kapasitörlere lityum iyon pillere göre 10 kat daha az enerji depolasa da boşalmaları bin kat daha uzun sürüyor.
Özellikle güneş enerjisiyle şarj olan sistemler için oldukça verimli olacak bu teknoloji sayesinde nanoteknoloji ve alüminyum teknolojilerinin önü açılacak.
Gelecekte aynı iRobot filmindeki gibi robotlar belki de bu sayede enerji kaynaklarını bulabilecekler.
Kaynak :http://www.gizmag.com/structural-supercapacitors-batteries-obsolete/32246/

Slm çok teşekkurler çok beğendim.