Sorting by

×
Bilimsel GelişmeMakalelerMekatronikVideobilim

Statik Elektrik Kullanan Robot Sinekler Yüzeylere Konarak Tutunabiliyor

Harvard’dan araştırmacılar tarafından geliştirilen robot sinek- RoboBee artık dinlenmek için aynı diğer canlılar gibi bir yüzeye tutunarak bekleyebiliyor, böylece gücünü ve enerjisini uzun süre saklayabiliyor. 2012’den beri geliştirilen ataç büyüklüğündeki RoboBee’lerden oluşan robot böcek ordularının arama kurtarma görevleri , mahsüllerin gözlenmesi ve hatta casusluk için kullanılabilmesi mümkün. Uzun süreli uçuş özellikle drone(iha) uygulamaları için büyük önem taşıyor.

Sadece bir ataç büyüklüğündeki RoboBee lazer kesim karbon fiber tabakalardan oluşuyor . Tüm mekanizma 13,4 mg ve toplam ağırlığı 100 mg civarında olan mikrorobot , normal böceklerle nerdeyse aynı ağırlıkta.  İncecik tüy gibi hafif olan kanatlarını çırpması için piezoelektrik aktüatörler kullanan robot sinek, uçmak için kanatlarının saniyede 120 kez çırpıyor. Her şeye rağmen gücünü bir tel yardımıyla halen dışarıdan alıyor.

Araştırmacılar RoboBee’yi kablolarından kurtararak , güç gereksinimlerini azaltmak için çalışıyorlar. İşte bu gereksinim onları doğada yarasaların, kuşların ve kelebeklerin yaptığı gibi bir yere konarak enerjilerini koruma şekillerine yöneltti.




“Pek çok farklı hayvan enerjilerini korumak için bir yere konmayı tercih ediyor. Fakat bu hayvanların bir yere tutunmak için kullandıkları yapışkanlar veya pençeler , ataç büyüklüğündeki bir mikrorobot için uygun değildi. Bunun için ilaveten hareketli parçalar ve ayrılma için büyük kuvvet harcanması gerekiyordu,” diyor araştırmanın yan yazarlarından Kevin Ma.

Ekip bu problemin üstesinden gelmek için elektroadhezyon yöntemini kullandı, yani balonların saçınızda oluşturduğu statik elektriklenme gibi. Balon bu tutunmayı karşı yüklerin dağılmasıyla kaybeder. İşte araştırmacılar bu tekniği kullanarak, robotu dikey veya askıda uzun süreli olarak yüzeylere yapıştırmayı başardı.

Elektrot plaster ve köpük kullanarak darbeyi emecek şekilde mikro robota tutturdular. Elektrota yük verildiğinde robotcam, ağaç ve yaprak dahil çeşitli yüzeylere tutunabiliyor. Bu şekilde yüzeye tutunmak için RoboBee uçtuğu  anda tükettiği enerjinin 1000’de biri enerji tüketiyor. Robot yüzeyden ayırmak içinse verilen elektrik kesildiğinde robot hemen ayrılıyor.

Şimdilik bu küçük robot ancak dikey ve askıdaki yüzeylere tutunsa da , araştırmacılar mikro robotu herhangi bir yere inebilmesi tasarıma ayar çekmeyi planlıyor.

Videoya bu mikro robotu kabiliyetlerini görebilirsiniz. Araştırma Science dergisinde yayınlandı.

Kaynak : Harvard Üniversitesi 

Araştırma Referansı :

  1. A. Graule, P. Chirarattananon, S. B. Fuller, N. T. Jafferis, K. Y. Ma, M. Spenko, R. Kornbluh, R. J. Wood.Perching and takeoff of a robotic insect on overhangs using switchable electrostatic adhesion. Science, 2016 DOI: 10.1126/science.aaf1092

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu