Sorting by

×
Fizikİlginç BilimÜtopyaUzay-ZamanVideobilim

Brian Greene: Zaman Yolculuğunun İki Farklı Yolu

World Science Festival’in kurucularından ve Kolombiya Üniversitesi’nden matematik ve fizik profesörü Brian Greene zaman yolculuğunun 2 farklı yolunu açıklıyor. Geleceğe veya geçmişe gitmek teorik açıdan mümkün mü?

Brian Greene: Ben Brian Greene Kolombiya Üniversitesi’nden fizik ve matematik profesörüyüm ve Dünya Bilim Festivali’nin(World Science Festival) kurucularındanım.

Öncelikle iki farklı zaman yolculuğu türü olduğunu ve bunların birbirinden son derece farklı olduğunu bilmeniz gerek. Geleceğe doğru zaman yolculuğu mu yapmak istiyorsunuz ? Kesinlikle mümkün.

Bunu nasıl yapacağımızı biliyoruz çünkü, Einstein yüz yıl önce bunun nasıl yapılabileceğini gösterdi. Fakat şaşırtıcıdır ki, bunu çok az insan gerçekten biliyor. Eğer uzaya doğru gider ve ışık hızına yakın bir hızında yolculuk yapar ve sonra dünyaya geri gelirseniz, zamanın daha yavaş ilerlediğini olduğunu görürsünüz. İşte o zaman dünyaya döndüğünüzde daha ileri bir geleceğe gelmiş olursunuz. Yani siz gençken dünyada kalan yakınlarınız yaşlanmıştır.

Ayrıca, Einstein bize eğer güçlü bir kütleçekim kaynağı yakınlarına  girebilirsek ki; bu nötron yıldızı, kara delik gibi bir şey olabilir bu durumda zaman yavaşlayacaktır. Bu nedenle, Dünya’ya geri döndüğünüzde yine uzak bir gelecekle karşılaşmış olursunuz.

Bu su götürmez bir gerçek. İşini bilen her fizikçi bu fikre katılacaktır. Fakat zamanda geriye yolculuk konusu halen oldukça tartışmalı ve çoğumuz bunun mümkün olduğunu düşünmüyor.

Zamanda geriye yolculuğun mümkün olabilmesi için garip konsept var buna solucan deliği deniyor. Solucan deliği yine Einstein tarafından keşfedilen bir şey. Aslında zaman yolculuğu konusunda her alanda, onun imzası var denilebilir.

Solucan deliği uzaydan bir noktadan diğerine giden bir köprü. Aslında bu iki zaman dilimi arasında bir kestirmeye benziyor. 1935’de Einstein solucan deliği teoremini keşfettiğinde bunların kara delikle ya da yüksek hızlı yolculukla manipule edilebileceğini keşfetmişti. Bu tünelin iki ucu farklı zaman dilimlerine açılıyor. Örneğin biri 1988’e diğer ucu günümüze yani 2017’e açılıyor. Yani solucan deliğinden geçtiğinizde 1988’e gidiyorsunuz. Bu tünelin diğer ucu da geleceğe açılabilir. Yani tünelin bir ucu geçmişe ,diğeri geleceğe ulaşıyor.

Bugün halen solucan deliklerinin gerçek olup,olmadıklarını bilmiyoruz. Eğer gerçeklerse onlardan geçebilmemiz gerekir. Bu noktada pek çok belirsizlik var. Çoğumuz bu hızlı yolculukla geçmişe gidilemeyeceğini düşünüyor. Yine de bunun halen  imkansız olduğu kanıtlanmadı.

Kaynak : http://www.businessinsider.com/how-to-time-travel-with-wormholes-2017-11

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Geri bildirim: Zaman Yolculuğunun İki Farklı Yolu | yorum Sende
  2. Geri bildirim: Brian Greene: Zaman Yolculuğunun İki Farklı Yolu – DeneyselBilim
  3. Her nekadar buna zamada yolculuk densede bu zamanda yer değiştirmedir zamnada yolculuk değildir.
    Ve zamanda yolculuk kesinlikle mümkün olmayacak nedenmi bunun olması için geçmişimizin geleceğimizin sürekli tekrar etmesi lazım yani şu anda daha bir eylem yapmadan gelecekte o eylemi yapıyor olmamız ve sürekli tekrar ediyor olması lazımki zaman yolculuğu söz konusu olsun işte en başta bunu ıspatlıyabilirsek 2. Olarak zamanda yolculuktan yapılabileceğinden bahs edebiliriz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu