KimyaMakalelerTıp ve Sağlık

Sıcakta Kalan Pet Şişelerdeki Suyu İçmeyin !

Florida Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada ,uzun süre sıcakta bırakılan plastik pet şişelerin, antimon ve bisfenol A yani BPA salımladığını gösterdi.  Plastik su şişeleri polietilen tereftalattan (PET) üretiliyor, bu nedenle ısındıklarında BPA kimyasallarını salıyor. ABD FDA (Gıda ve İlaç Dairesi) ;normalde içecek şişelerinde bulunan düşük seviyedeki BPA’nın problem teşkil etmediğini söylese de halen araştırmalarına devam ediyor.  Bazı sağlık kurumları ise bu kimyasalın çocuk sağlığı üzerinde negatif etkileri olabileceğini belirtiyor.

WHO’nun bir parçası olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından antimon kanserojen olarak kabul ediliyor.

Florida Üniversitesi Toprak ve Su bilimleri Prof. Lena Ma liderliğindeki araştırma ekibi 16 markalı suyu dört hafta boyunca 70 0C’de tuttu. Bu da gerçekleşebilecek en kötü senaryo olarak kabul edildi.

16 markadan sadece biri EPA için geçerli olan antimon ve BPA standartlarını aştı. Çalışmaya dayanarak sıcakta depolama çok büyük bir problem gibi gözükmüyor ama yine de daha fazla araştırma yapılması ve diğer markaların da güvenliğini test edilmesi gerekiyor.

Prof. Ma’nın araştırmasında 4 hafta boyunca ısıtılan şişelerde BPA seviyeleri yükseltildi.

“Eğer suyu uzun süre depoluyorsanız bu endişe uyandırabilir,” diyor Prof. Ma.

Bilim insanları arabanızda veya sıcak yerlerde bıraktığınız su şişeleri için uyarıyor. Bu alışkanlığın toplumdan topluma değiştiği belirtiliyor. Mesela Çin’de şişeler arabada uzun süre durabilirken, ABD’de bir iki gün ancak duruyor. Türkiye’de ne kadar durduğuna ise siz karar verin. Belki içme suyu çok büyük problem olmayabilir fakat aynı kaplarda süt, kahve ve asitli içeceklerin olması problem yaratabilir. Araştırmacılar sadece su şişesini test ettiler, aynı şey kola, gazoz gibi bir içecek olsaydı sonuçlar farklı olabilirdi.

Araştırma 2014 yayınlanmasına rağmen sonuçları açısından yayınlama gereği duyduk.

Kaynak :  https://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140922110139.htm

Referans:

  1. Ying-Ying Fan, Jian-Lun Zheng, Jing-Hua Ren, Jun Luo, Xin-Yi Cui, Lena Q. Ma. Effects of storage temperature and duration on release of antimony and bisphenol A from polyethylene terephthalate drinking water bottles of China. Environmental Pollution, 2014; 192: 113 DOI:10.1016/j.envpol.2014.05.012
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini oldukça ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu