Bugünün en iyi şarjlı piller bile eninde sonunda şarj yeteneklerini kaybediyor ve sonunda çevre için toksik(zehirli) oluyorlar. Buna rağmen yeni geliştirilen şarj edilebilir ve biyobozunur bir pil var. Hem yüksek enerji hem de maliyeti düşük olan bu yeni pil şekerden üretiliyor.
“Şeker doğada mevcut mükemmel bir enerji deposu. Bu nedenle şekerden enerji üretmenin doğal ve mantıklı olduğunu düşündük,” Virginia Tech’den Prof. Percival Zhang.
Zhang’ın bu şeker pili ilk deneysel pil olmamakla beraber , enerji yoğunluğunun diğerlerinden katlarca fazla olduğunu belirtiyor.
Aslında bu enzimatik bir yakıt hücresi, yakıt olarak nişastasının(polisakkaritlerden oluşan şeker zincirleri) hidrolizi ile elde edilen maltodekstrin kullanıyor. Ayrıca anot pahalı olmayan enzimlerden üretilerek, normal pillerdeki platine göre daha ucuza geliyor.
Maltodekstrin havayla birleştiğinde, su ve elektrik üretiyor. Hidrojen yakıt hücrelerinin aksine, şeker pilleri yanıcı ve patlayıcı özelliğe sahip değil. Bu nedenle hem daha ucuza hem daha güvenli bir enerji kaynağı oluyor.
Zhang gelecekte pilleri biten kullanıcıların sadece şeker ekleyerek yeniden pillerini dolduran kullanıcılar hayal ettiğini belirtiyor. Bu aynı kartuşu biten yazıcıya mürekkep koymaya benzeyecek. Prof. Zhang 3 yıl içinde en küçük elektronik cihaza kadar pek çok cihazda bu teknolojinin kullanılabileceğini umuyor.
Araştırma Nature Communications dergisinde yayınlandı.
Şekerden pil üretme fikri oldukça ilginç olsa da, bugün kullandığımız şarjlı ya da şarjsız pillerin doğa için oldukça büyük risk teşkil ettiğini belirtmekte fayda var. Siz siz olun pilleri ve bataryaları çöpe atmayın, çünkü 1 kalem pil 1 metreküp toprağı kirletir. Artık pek çok teknoloji mağazasında ve duyarlı kurumlarda pil çöpleri var, lütfen biten pilleri toplayıp oralara götürün.
Kaynak: http://www.gizmag.com/sugar-battery/30543/
http://phys.org/news/2014-01-energy-dense-sugar-battery.html