Sorting by

×
BilgisayarElektronikMühendislik

Saniyede 1,125 Terabayt ile Dünya İnternet Hız Rekoru Kırıldı

en hızlı internet veri hızı 1125 tb

College London Üniversitesi’nden(UCL) araştırmacılar , saniyede 1,125 terabayt hıza ulaşabilen yeni bir optik iletişim sistemi yaratarak bugüne kadar gelmiş en hızlı veri transfer hızına ulaştı. Araştırmacılar bu hız sayesinde ünlü televizyon dizisi Game of Thrones’un(Taht Oyunları) bütün bölümlerini HD olarak 1 saniyeden az sürede indirebileceğinizi belirtiyorlar.

Araştırmacılar bu inanılmaz hızlara ulaşabilmek için sınırlı sinyal gürültü oranı (SNR- signal-to-noise ratio) kullanarak , veri çıkışının maksimize edilebileceğini öngören bilgi teorisini kullandı.

Diğer taraftan ekip veri sinyallerinin optik sinyallerin çözmenin en verimli yolunu belirlemek için verici ve alıcı arasındaki limitasyonları hesaba kattı. Normalde kablosuz iletişim aygıtlarında akıllıca gürültü azaltma teknikleri kullanarak optik transmisyona uyguladı. Bu yollara ekip, yayılan sinyallerin güvenliğini güvence altına alarak, sistem elektroniklerindeki bozulmadan kaynaklanan etkileri minimize etti.

“Son teknoloji ticari optik transmisyon sistemleri tek kanalda saniyede 100 gigabit hıza ulaşabiliyor. Bizim çalıştığımız sofistike ekipmanlar ise gelecek nesil çekirdek ağ ve iletişim sistemlerinin saniyede 1 terabiti aşmasına imkan tanıyor. Eğer kıyaslayacak olursak;  İngiltere internet transfer ortalama hızı 24 mbit/s ‘den,  50,000 kat daha fazla hıza çıkabiliriz, yani süper hızlı iletişim denilebilir,” diyor College London Üniversitesi Elektronik ve Elektrik Mühendisliği’nden Dr. Robert Maher

 
 

Daha önceki çalışmada aynı ekip 5890 km uzağa hatası optik sinyaller ileterek dünya rekoru kırmıştı. Yeni sistem ise ,15 ayrı transmisyon kanalı çalıştırarak farklı dalga boyunda optik sinyalleri kodluyor. Normalde kablo modemlerde çalışabilen 256QAM formatı kullanarak, 15 sinyal birleştirilerek tanımlama için tekli optik alıcıya yönlendiriliyor. Transmisyon kanalları kullanarak, araştırmacolar süper kanal oluşturarak geleceğin yüksek kapasiteli iletişim sistemlerinin temeli olabileceğini düşünüyorlar.

Başlangıç olarak doğrudan verici alıcı bağlantısı kurularak maksimum transfer oranı gerçekleştirildi. Ekip şimdi daha uzun kablolar kullanarak sistemi çalıştıracak ulaşılabilri veri hızlarını ölçecek. Böylece performans testleri yapılarak, uzun mesafede ulaşılabilir veri hızları ölçülecek ve optik kablolarda nerede bozulma gerçekleştiği belirlenecek.

Araştırma sonuçları Nature dergisinde Scientific Reports’da yayınlandı.

Kaynak:http://www.ucl.ac.uk/news/news-articles/0116/110216-fastest-data-rate-record

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu