Sorting by

×
AstronomiBilimFizikÜtopyaUzay-Zaman

Yörünge Teleskopları Samanyolu’nun Merkezindeki Kara Deliğin Aktivitesinde Artış Gözledi

kara delik

Üç uzay tabanlı gözlemden alınan veriler ışığında, galaksimizin merkezindeki bulunan süpermasif kara deliğin aktivitesinde sıra dışı bir artış gözlendi. Alınan veriye göre Sagittarius A* (Sgr A*- Yay) olarak bilinen kara deliğin , öncesine göre 10 kat daha fazla parlak X-ışını alevi saçtığını ortaya koydu.

NASA’nın WISE teleskopu ve Chandra X ışını Gözlemevi’nden gelen veriler ESA’nın XMM-Newton platformundan gelen verilerle bağlanarak bu keşif yapıldı. Teleskoplar Samanyolu’nun merkezindeki bu sessiz devasa canavarı daha iyi anlamak için öncesinde uzun dönemli bir gözlem faaliyetine girmişti. Devasa kara deliğin kütlesinin güneşimizden 4 milyon kat daha fazla olduğu düşünülüyor.

15 yıllık dönemde toplanan veriler, Sgr A* kara deliğinin normal durumda her on günde bir X ışını saçılımı yaptığını gösteriyordu. Fakat geçtiğimiz sene bu kara delik 10 günde bir X ışını salımlayacağına her gün bir X-ışını alevi saçmaya başladı.

Bu alevlerin süper sıcak gazların kara deliğe doğru hareketi sonucunda çıktığını biliyoru. Peki o zaman bu ekstra gaz kaynağına neden olan nedir ? Kara deliklere ilişkin bildiklerimiz halen yeterli değil, bu nedenle bilim insanları bu aktivitenin artmasında neyin neden olduğunu tam olarak belirleyemiyor. İki temel teoride emisyonlardaki bu artışın G2 olarak bilinen ve büyük yıldızların yakınlarında oluşan yıldız rüzgarlarının yoğunluğundaki artıştan kaynaklanabileceğini belirtiyor. Kara deliğe doğru büyük miktarlarda materyal sürüklenerek canavar kara deliğimizin iştahını kabartıyor.

G2 başlarda sadece toz ve gazdan ibaret olarak varsayılıyordu. Buna rağmen, Sgr A* önünden cisim geçerken yapılan gözlemler, bu gibi büyük bir gök cisminin süpermasif kara deliğin önünden geçerken umulduğu kadar bozunum sergilemediğini gösterdi. O zamandan beri G2’nin büyük bir yıldızın genişleyen kozası olduğu, çekim etkisinde Sgr A*’ya sifonlanan bir gaz ve toz tabakası olduğu düşünülüyordu.

Astronomlar başlarda G2’nin kara deliği yakınlığının hiçbir etkisi olmayacağına inansalar da, yörüngesel verilerle yapılan ayrı analizler, G2’nin geçişi esnasında alevlerin parlaklığı ve frekansında bağlantılı olarak artış olduğunu gösteriyor.

Yapılan gözlemlerin destekleyen bir fikir olarak, bu gaz bulutunun parçalanması nedeniyle X ışını emisyonlarında artış gerçekleşebileceği. Yine de bu kozmik bir tesadüf de olabilir.

Halen Sgr A* kara deliği gözleniyor . Önümüzdeki aylarda yeni veriler ışığında kara deliğin G2 nedeniyle davranışında bir değişim olup olmadığını anlamayı umuyorlar. Raporun ön baskısı Cornell Üniversitesi sayfasında yayınlandı.

Kaynak : NASA

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu