Sorting by

×
Doğa ve ÇevreGenelHaberlerMekatronikVideobilim

Sakar Böcekler Uçan Zeki Robota Özenecek

airburr-robot-indoors-02

Çoğu uçan robot büyük helikopterler ve uçaklar gibi sert çarpışmalara ve felaket senaryoları gibi ortamlarda risk alamaz. Fakat bu İsveçli robot farklı bir yaklaşım izleyerek uçan böceklerde olduğu gibi, duvarlara çarptığında veya diğer çarpmalarda çevresindeki ortamı öğrenerek bu çarpmalardan kurtulabiliyor.

Bu fikir sayesinde AirBurr robot klostrofobik ortamlarda kolayca ilerleyebiliyor, kapalı ortamda harap olmuş ortamlarda yönlendirilebiliyor. Bunu da  ilave sensörler veya çarpışmalardan kaçınmak için karmaşık yazılımlar “brains” olmadan rahatça yapabilir. . Bu da robotun çok hızlı hareket ederek afet sonralarında, nükleer erimelerde veya benzeri senaryolarda arama kurtarma operasyonlarda kullanılmasını mümkün kılıyor.

İsveçli Araştırmacılar 2012 Uluslarası Kompleks Medikal Mühendislik Konferansı’ nda yayınladıkları raporda ; “Bu yeni robot örneğiyle robotlar artık laboratuar ortamlardan çıkıp, inşa edilmemiş ve darmadağın ortamlarda ilerleyebilecek.” olarak konuştular.

AirBurr robot yere düştüğünde yeniden ayağa kalkabiliyor.

École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) ‘deki İsveçli Araştırmacılar  AirBurr robotu test ederken, robot mermi şeklindeki karbon fiber kafesin içinden elektronik bağırsakları içinden sarkan bir insansız hava aracına benziyor. Oldukça hafif, esnek kafes  robotun rotorlarını ve elektronik parçalarını korurken, duvarlara ve camlara çarpmalardan kurtulan bir böceğin mimiklerini andırıyor.

Robotun içine katlanmış halde duran dört karbon fiber ayağı, çarpışmalarda veya düşerken uzayarak robotu tekrardan ayağa kalkmasına yardımcı oluyor.

AirBurr çevredeki şeylere dokunma kabiliyeti sayesinde , GPS sinyali olmayan yerlerde bile kolaylıkla yeraltında ve yer üstünde kullanılabilir.  Bu tarzda ucuz yollu robotlar yapılarak, gerçek dünyada kullanılan robotların artık dünyamızda kullanımının önü açılabilir.


Kaynak : http://www.innovationnewsdaily.com/1280-clumsy-insects-flying-robot.html

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu