Halen gerçek muhteşem hologramlar üretmekten uzak olsak da, RMIT ve Pekin Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar dünyanın en ince holografik ekranını üreterek, hologram konusunda yeni bir sayfa açtılar. Bu incecik holografik ekran sadece 25 nm’lik bir materyale 3D kodlama yapabiliyor.
Hologramlar lazerlerle farklı fazlardaki maddelerin modifiyesiyle derinlik illüzyonu yaratılmasını sağlar. Normalde gerekli ortamın en azından birkaç mm olması gerekir. Fakat araştırmacılar topolojik ince film izolatörü (yalıtkanı) dedikleri bir malzeme ve hassas kontrollü bir lazerle bu yüzeyi 100 kat daha inceltti.
“Biz yeni nesil bir materyal ürettik; topolojik izolatör ince filminin yüzeyinde metal gibi davranırken, iç kısmı yalıtkan gibi davranıyor,” diyor proje lideri proje lideri Min Gu.”Lazeri bu materyale ateşlediğimizde, lazerin yoğunluğuna bağlı olarak, materyali özelliklerini modifiye edebiliyoruz. Bu modülasyon sayesinde ince filmler gibi maddelerde hologramı kodlayabiliyoruz,”
Bu teknik sadece ince yüzeylere holografik özellik kazandırmakla kalmıyor, aynı zamanda daha küçük pikseller yaratmaya imkan tanıyor. Lazeri spot büyüklüğünü ayarlayarak, her pikseli yaklaşık 100 nm boyutuna çekebiliyor ve farklı açılardan daha temiz görüntü alabiliyoruz.
“Piksellerin büyüklüğü görme açısını belirliyor. Lazer ışınını daha küçük bir bölgeye sıkıştırarak, normal 3D ekranların görüş açılarından daha büyük alanlar yaratabiliyoruz.Normal 3D ekranlarda taktığınız gözlüğün açısı +/- 10 derece değişebilirken, biz bu görüş açısını 20 dereceye kadar yükseltebildik,” diyor Gu.
Ekip yakın bir gelecekte spot büyüklüğünü 100 nm altına düşürerek, daha fazla bilgi kodlamayı ve dolayısıyla daha yüksek çözünürlüklü ve geniş açılı bir görüntü yaratmayı hedefliyor.
Daha yüksek çözünürlük sağlanmasıyla 2D ekranlarda 3D projeksiyonların sağlanması mümkün olacak. Bir sonraki araştırma ise LCD ekran üstünde 3D hologarfik görüntüyü sağlamak olacak.
Bu sayede yakın bir gelecekte her yerde holografik ekranları görmemiz mümkün olabilir. Araştırma Nature Communications dergisinde yayınlandı.
Referansı :
https://www.nature.com/articles/ncomms15354
Kaynak : http://newatlas.com/worlds-thinnest-hologram/49591/
2 Yorum