Sorting by

×
Bilimsel GelişmeFizikÜtopya

Max Planck Wendelstein 7-x Stellaratorü’nde İlk Helyum Plazması Yaratıldı

StellaratorGraphic672

Almanya Max Planck Enstitüsü’nde araştırmacılar Wendelstein 7-x stellarator füzyon reaktöründe ilk helyum plazmasını üretti. Neredeyse on yıldır süren inşa süreci ve 1 milyon saatten fazla süren montaj sürecinden sonra planlara göre giden ilk testler sonunda helyum plazması üretildi. Araştırmacılar bir yıl sonra hidrojen plazması üretmeyi amaçladılar.

Montajı 2014 Nisan ayında biten Wendelstein 7-x stellaratorun bileşenleri önemli periyodik testlerden geçirildi ve 10 Aralık’ta devreye alındı. 1 mg helyum gazı 1 milyon C dereceye ısıtıldığında, saniyenin onda birinde kameralarda flaş görüldü.

“Gerçekten tatmin olduk, her şey plana göre işledi,” diyor Wendelstein 7-X’in bölüm başkanı  Dr. Hans-Stephan Bosch.

wendelstein 7-x stellarator

plazma reaktör

Temiz ve güvenilir enerji kaynağı arayışının bir parçası olarak, Wendelstein 7-x dünyanın en büyük stellerator füzyon makinesi , halkalı tokamak füzyon reaktörlerine göre farklı bir işleyişe sahip. Bilim insanları stellaratorun tasarımı gereği tokamaktaki limitlerin üstesinden geleceği düşünülüyor. Tokamakta plazma içeren tank  dış duvarlara doğru sürüklendiğinden, birkaç ateşlemeden sonra çöküyor.

Wendelstein 7-x  tasarımcıları cihazın sürekli füzyon üretim stabilitesine sahip olması gerektiğini düşündü. Sistem 50 süper iletken folyodan oluşan bir kafes sayesinde merkezinde 30 dakikada bir değişen süper sıcak plazma bulunuyor. Aslında bu plazma güneşte oluşan plazmalara benziyor.

Başarılı testlerden yola çıkarak, ekip plazma boşalım süreçlerini uzatmaya ve helyum plazması ısıtmayı ve üretmeyi hedefliyor. Ocak ayında ekip, ilk hidrojen plazma üretimine yoğunlaşmayı planlıyor. Videoda helyum plazma flaşını ve ekibin videosunu izleyebilirsiniz.

Kaynak : http://www.gizmag.com/wendelsteinflash-helium-plasma/40883/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu